Ви тут:
Суспільство ТОП-новина 

Як уникнути пожежної небезпеки під час свят: поради

Як уникнути пожежної небезпеки під час свят: поради

За статистикою ДСНС України, протягом 11 місяців 2018 р. у нашій країні зареєстровано 74 541 пожежу, внаслідок яких загинуло 1 697 людей, зокрема 46 дітей, а 1 358 людей (110 дітей) отримали травми.

Джерело: Центр громадського здоров’я

“Правила протипожежної безпеки начебто знають усі, однак у надзвичайній ситуації багато хто починає панікувати і припускається помилок, інколи — фатальних. Особливо це стосується дітей, і наш обов’язок — убезпечити їх від таких ризиків. Тим більше, під час канікул, коли школярі стають дещо самостійнішими”, – зазначили у ЦГЗ.

Центр громадського здоров’я радить, як уникнути неприємностей, пов’язаних із вогнем.

Що спричиняє пожежі:

  • необережність у поводженні з вогнем;
  • порушення правил пожежної безпеки під час користування пічним опаленням, газовими плитами, електроприладами;
  • пустощі дітей з вогнем;
  • аварії та катастрофи на підприємствах.

Але поміж усіх причин виникнення пожеж головну роль відіграє людський фактор, тому кожен має знати і виконувати правила пожежної безпеки.

Передусім варто знати про фактори ризику, які є у наших оселях. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси й деталі, предметів побутової хімії, паперу тощо створюють умови для швидкого поширення пожежі.

Інколи діти граються на горищах або в підвалах житлових будинків: палять сірники, вогнища, запалюють свічки, що може стати причиною пожежі. Також бавляться із петардами та іншою піротехнікою.

Вкрай небезпечні ігри з легкозаймистими речовинами, такими як бензин, ацетон, лак тощо. Це загрожує вибухами, а отже — тяжкими травмами.

Горючі матеріали виготовлено з органічних, рослинних компонентів. До них належать матеріали з волокон деревини, синтетичні матеріали, нафтопродукти, пластмаси.

Горять не лише тверді матеріали та речовини, а й легкозаймисті гази, пил (торфу, сірки, сухого молока, кави, чаю, борошна, вугілля, сіна, гороху тощо) і рідини (оцтова кислота, метиловий та етиловий спирт, мазут, гліцерин, ламповий гас, дизельне паливо та ін.).

Перейти до вмісту