Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Володимир Зеленський відповів на петицію про скасування “обов’язкової” вакцинації та карантину

Володимир Зеленський відповів на петицію про скасування “обов’язкової” вакцинації та карантину

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію громадян з проханням скасувати “обов’язкову” вакцинацію проти коронавірусу та карантинні обмеження.

Джерело: Офіс Президента

У відповіді зазначені всі норми законодавства, які регулюють вакцинування населення проти інфекційних хвороб та запровадження урядом карантину.

Суть відповіді президента полягає в тому, що всі чинні заходи з вакцинації та карантину відповідають законодавству.

Повний текст відповіді:

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію № 22/123656-еп «Повне скасування карантину та добровільно-примусової вакцинації від COVID-19», ініційовану громадянином Ю.С.Ахрамейком, яку підтримали понад 25 тисяч громадян.

У петиції висловлюється пропозиція щодо повного скасування карантину та інших заходів протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, у зв’язку із тим, що, на думку автора петиції, ця хвороба може бути фейковою.

Відповідно до Конституції України людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (частина перша статті 3); кожен має право на охорону здоров’я (частина перша статті 49); держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя (частина четверта статті 49).

Виключно законами України визначаються основи охорони здоров’я (пункт 6 частини першої статті 92 Конституції України). Основами законодавства України про охорону здоров’я встановлено обов’язок громадян України не лише піклуватись про своє здоров’я та здоров’я дітей, а й не шкодити здоров’ю інших громадян, а також у передбачених законодавством випадках проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення (пункти «а» та «б» статті 10).

При цьому передбачено, що стосовно окремих особливо небезпечних інфекційних захворювань можуть здійснюватися обов’язкові медичні огляди, профілактичні щеплення, лікувальні та карантинні заходи в порядку, встановленому законами України (частина друга статті 30 Основ законодавства України про охорону здоров’я).

Законами України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (частина перша статті 12) та «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» (частина перша статті 27) передбачена обов’язковість профілактичних щеплень проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця та кору.

Згідно з вказаними законами України для запобігання поширенню інших інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) поширення ними інфекційних хвороб (частина друга статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», частина друга статті 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»).

Крім того, частиною третьою статті 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» установлено, що у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення небезпечної інфекційної хвороби на відповідних територіях та об’єктах можуть проводитися обов’язкові профілактичні щеплення проти цієї інфекційної хвороби за епідемічними показаннями.

Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що тимчасово, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, з урахуванням епідемічної ситуації можуть бути запроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи щодо фізичних осіб (пункт 23 розділу X «Прикінцеві положення»).

Особи, винні в порушенні законодавства про захист населення від інфекційних хвороб, несуть відповідальність згідно із законами України (стаття 41 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

У зв’язку із оголошення пандемії COVID-19 Урядом України прийнято постанову від 9 грудня 2020 року № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (зі змінами). Наразі дію карантину на території України продовжено до 31 грудня 2021 року.

2 квітня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення «Щодо Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до кінця 2021 року», введеного в дію Указом Президента України від З квітня 2021 року № 139.

Відповідно до зазначеного рішення Кабінету Міністрів України доручено, зокрема, розробити та затвердити Національний план вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, передбачивши, зокрема, встановлення мінімально необхідної щомісячної кількості щеплень, визначення джерел та строків поставки вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19), визначення осіб, відповідальних за реалізацію Плану, кінцевою метою якого є охоплення щепленням більшості дорослого населення України не пізніше грудня 2021 року для формування колективного імунітету до гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

На виконання зазначеного Кабінетом Міністрів України затверджено розпорядження від 12.04.2021 № 340 «Про затвердження Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року».

Таким чином суспільні відносини щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, правові, організаційні та фінансові засади діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій врегульовано законодавством України.

Дякую всім, хто долучився до цієї петиції. Бережіть себе та своїх рідних.

Перейти до вмісту