Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Гадяцькій міській лікарні вперше провели системний тромболізис

У Гадяцькій міській лікарні вперше провели системний тромболізис

2 грудня в Гадяцькій міській лікарні завідувачий неврологічним відділенням Сергій Дроб’язок, лікар-рентгенолог Сергій Богомол, лікар-анестезіолог Олег Жигура та лікар приймального відділення Володимир Ніков провели тромболізис пацієнту, якого доставила “швидка”.

Про це повідомили у лікарні.

“Пацієнт перебував у межах “ вікна терапевтичних можливостей” та був доставлений екстрено бригадою швидкої медичної допомоги як можливий кандидат на проведення системної тромболітичної терапії. Мультидисциплінарною бригадою лікарів, які пройшли стажування та отримали відповідні сертифікати, було прийняте рішення на проведення даної терапевтичної процедури. Тромболізис виконаний протягом перших трьох годин від появи ознак ішемічного інсульту. Це дало можливість раніше впровадити відновлювальне лікування за індивідуальною програмою та значно поліпшити прогноз на зменшення наслідків хвороби”, – йдеться у повідомленні лікарні.

Нагадаємо, тромболізис – один із найсучасніших доказових методів лікування, що дозволяє усунути або значно зменшити ушкодження мозку при ішемічному інсульті. Вкрай важливо при перших ознаках “мозкової катастрофи” (раптова слабкість, проблеми з мовленням, порушення зору, виражений головний біль, порушення рівноваги, неспроможність ходити без сторонньої допомоги) негайно зателефонувати на 103. Бригади екстреної медичної допомоги через “інсультний” телефон здійснюють зв’язок з черговим неврологом інсультного центру, який, при необхідності, готує бригаду лікарів для проведення тромболізису. Таким чином можливо максимально зменшити “ терапевтичне вікно” – до 4-х годин з моменту перших ознак цього захворювання. Хворому, який відповідає критеріям, внутрішньовенно вводять рекомбінантний тканинний активатор плазміногену – лікарський засіб, що розчиняє згусток крові, який блокував мозкову артерію.

Перейти до вмісту