Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Твори поета з Полтавщини видали македонською та болгарською мовами

Твори поета з Полтавщини видали македонською та болгарською мовами

Цьогоріч македонською мовою вийшла збірка “Байки Харківські” та переклади збірок “Байки” та “Байки. Трактати” українського філософа й поета Григорія Сковороди болгарською.

Про це повідомляє Читомо.

У видавництві “Makedonika Litera”, що в Північній Македонії, вийшли “Байки Харківські”, написані Сковородою у 1760-70-х роках. Придбати їх можна за 150 денарів.

Збірку “Байки Харківські” видатного українського письменника та філософа Григорія Сковороди (1722–1794) вперше опублікували староукраїнською мовою 1837 року. Збірка складається з 30 байок. Сковорода до кожного з текстів написав своє ж пояснення — “силу”, — й у книжці ці “сили” посідають рівнозначне місце поруч із байками.

Читайте також: Сковорода, Гребінка та Лисенко: які пам’ятні дати відзначатимуть у 2022 році

У Болгарії ж опублікували переклади творів українського філософа “Байки” та “Байки. Трактати”. Їх надрукувало видавництва “Softpress”  у перекладі Христини Йотової та “KVC” у перекладі Дімітра Хрістова та Маріана Петрова відповідно. Адаптовані для дітей “Байки” можна купити за 13, 5 левів, а “Байки. Трактати” — за 20.

“Байки” Григорія Сковороди — це філософські мініатюри, розмисли про сродну працю, щастя та вдячність, але насамперед це добрі й кумедні оповідки про тварин, які хитрують, ледарюють, бояться і деруть носа, як справжнісінькі люди. Герої байок покажуть, як важливо бачити не тільки зовнішню, а й внутрішню суть речей, братися за ту справу, до якої маєш здібності, не обманювати інших і цінувати час. “Байки” упорядкував і дбайливо адаптував для малят один із найкращих знавців творчості Григорія Сковороди — професор Леонід Ушкалов, а проілюстрував Інокентій Коршунов, який вдало поєднав старовину й сучасність, ожививши персонажів. Образи, створені художником, неодмінно викличуть у читача усмішку”, — ідеться в анотації до дитячої версії “Байок”.

Переклади здійснюють за підтримки Українського інституту книги у межах програми Translate Ukraine.

Нагадаємо, наступного року виповнюється 300 років з дня народження Григорія Савича Сковороди.

Читайте також: 2022 рік полтавські депутати оголосили Роком Григорія Сковороди

Зазначимо, що Григорій Сковорода народився у селищі Чорнухи на Полтавщині.

Перейти до вмісту