Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Цього дня п’ять років тому на Сході України загинув військовий з Полтавщини

Цього дня п’ять років тому на Сході України загинув військовий з Полтавщини

1 грудня, в Міністерстві оборони України відбувся щоденний ранковий церемоніал вшанування захисників України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави та під час проведення міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки.

До пам’ятного заходу також долучилися представники делегації Міністерства оборони Королівства Нідерланди, які перебувають з робочим візитом у Києві.

Дзвін Пам’яті пролунав шість разів…

У цей день внаслідок бойових дій  з російськими окупантами у 2014 році загинув молодший сержант ПОТАПЕНКО Олександр Олександрович.

У 2015 році:

Старший солдат МОТИЛЬ Сергій Анатолійович.

У 2016 році:

Сержант ЛУКАШ Олександр Анатолійович.

Олександр Лукаш народився 8 травня 1965 року у с. Біленченківка, Гадяцького району, Полтавської області.

Закінчив Гадяцьке професійне училище за фахом тракториста-меліоратора. У 1983-1985 роках служив строкову в «Десні» у 300-му навчальному танковому полку інструктором, готував водіїв танків, яких потім одразу відправляли до Афганістану. Після армії почав працювати у локомотивному депо «Полтава», їздив на пасажирських і товарних составах спочатку помічником машиніста, згодом машиністом тепловозу. У кінці 80-х років бригада машиністів потягу «Київ-Полтава» запобігла великій залізничній аварії, тоді з колії зійшов лише тепловоз та декілька вагонів, обійшлося без жертв, Олександра нагородили державною грошовою винагородою.

Мобілізований 9 серпня 2014 року, служив у складі 16-го ОМПБ «Полтава» на кордоні з Придністров’ям, в грудні потрапив до зони АТО, служив у Щасті, Сватово, Зайцевому. Після демобілізації повернувся додому, але вже в лютому 2016 підписав контракт на подальшу службу.

Загинув 1 грудня 2016 року в результаті мінометного обстрілу в районі міста Красногорівка (Донецька область). Міна пробила колоди у бліндажі і розірвалася всередині. Олександр дістав поранення грудної клітки, осколками пробило легені. Його оперативно довезли до шпиталю, але лікарям не вдалося врятувати життя воїна.

Залишилися батько, сестра, дружина, син, донька та онука.

21 лютого 2020 року, відбулось відкриття меморіальної дошки, встановленої на будівлі Біленченківського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів на честь військовослужбовця, учасника АТО Олександра Лукаша.

Указом Президента України № 58/2017 від 10 березня 2017 року, “за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

У 2017 році:

Молодший сержант МАЛЬЦЕВ Володимир Анатолійович.

У 2019 році:

Полковник ВОЛОЧАЄВ Денис Олександрович.

Полковник КАПЛУНОВ Дмитро Віталійович.

Присутні вшанували пам’ять захисників та захисниць України хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Пам’яті.

Перейти до вмісту