Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Телескоп зробив найдетальніший знімок чорної діри в центрі Чумацького шляху

Телескоп вперше зробив найдетальніший знімок чорної діри в центрі Чумацького шляху

Телескоп Європейської південної обсерваторії Very Large Telescope Interferometer (ESO’s VLTI) зробив 15 грудня найдетальніший знімок області навколо надмасивної чорної діри в центрі Чумацького шляху.

Про це повідомляє Еспресо.

“Нові зображення, отримані з деталізацією в 20 разів вище, ніж раніше, що досягалася з телескопом VLTI, дозволили астрономам знайти поблизу чорної діри не виявлену раніше зірку. Вимірюючи орбіти зірок у центрі Чумацького Шляху, дослідники з найвищою сьогодні точністю визначили масу чорної діри”, – йдеться у повідомленні.

Щоб дослідити область навколо чорної діри, науковці розробили новий метод аналізу. Він виявився ефективним, адже астрономи знайшли невідому раніше зірку S300.

Із березня по липень 2021 року група дослідників зосередилась на вивченні точного вимірювання руху зірок, які наближуються до чорної діри. Зокрема, до неї у травні 2021 року на великій швидкості максимально наблизилась S29.

“Зірка з величезною швидкістю 8740 кілометрів на секунду пройшла від чорної діри на відстані всього 13 мільярдів кілометрів – приблизно в 90 разів далі, ніж відстань між Сонцем і Землею”, – йдеться у повідомленні.

Перейти до вмісту