Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Стань частиною історії: презентували настільну українськомовну гру “Показуха”

Стань частиною історії: презентували настільну українськомовну гру “Показуха”

29 листопада 2021 року в Українському кризовому медіа-центрі презентували настільну українськомовну гру «Показуха». Даний проєкт був реалізований Всеукраїнською громадською організацією «Молодий Народний Рух» за підтримки Міністерства молоді та спорту.

Про це повідомили у ГО “Молодий Народний Рух”.

«Уявіть, ваша команда – герої певної історичної доби (дружинники часів Київської Русі, козацький полк, чота УПА тощо). До вашого табору пробралось вороже військо, ви, щоб не видати своїх позицій, спілкуєтесь лише мімікою та жестами зі своїми побратимами… Чи зможете ви порозумітись?»

Так звучить легенда однієї з перших історико-патріотичних ігор, яка виходить у широкоформатний друк. Вона охоплює п’ять історичних періодів: Київська Русь та Галицько-Волинське князівство, Козацька доба, Боротьба проти імперій, Україна в ХХ столітті, Незалежна Україна. Для кожного періоду створено по 20 карток із відповідними тематичними словами та термінами різного рівня складності.

У «Показуху» можна грати самостійно, презентуючи свої слова перед групою інших учасників, та командами, тобто змагання проходить між двома групами учасників. Також у грі використовуються спеціальні картки, які навіть називаються по-особливому: «наосліп», «у кайданках», «один у полі не воїн» та ряд інших. 

За словами голови Молодого Народного Руху Ярослава Ференчака «Показуха» має започаткувати цілу систему подібних українськомовних ігор, а її мета – популяризувати українську історію та мову, зробити історичних персонажів ближчими та зрозумілішими для молоді. 

Як зазначила заступниця міністра Марина Попатенко, Міністерство молоді та спорту підтримує ініціативи інститутів громадянського суспільства, що спрямовані на популяризацію української мови та заохочення вивчення української історії. Така діяльність відноситься до пріоритетних напрямків Програми національно-патріотичного виховання, а тому поширення схожих форматів, які залучають молодь до вивчення власної історії та мови, є вкрай важливим.  

«Молодий Народний Рух ставив за мету відійти від образу українця позбавленого державницької традиції та еліти. Тому терміни та постаті підібрані таким чином, аби показати одну безперервну сюжетну лінію зі “смачними” цитатами та колоритними персонажами. До того ж, якщо хтось не знає того чи іншого слова, його доведеться вивчити, аби показати», – резюмував голова Молодого Народного Руху Ярослав Ференчак.

Перейти до вмісту