Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

“Що може бути приємнішим за подарунок зроблений своїми руками”: полтавка поділилась рецептом новорічних пряників

“Що може бути приємнішим за подарунок зроблений своїми руками”: полтавка поділилась рецептом новорічних пряників

Смачні та красиві ялинки, сніговики, олені, рукавички та не тільки вже не один рік стають приємним сюрпризом на новорічні свята для рідних та знайомих полтавки Анни Баєвої.

Жінка стверджує, що найкращий подарунок це та річ, яка зроблена своїми руками.

“Щороку на новорічні свята шукала якісь дрібні подарунки для рідних і близьких. Це були шкарпетки тематичні, мило якесь, статуетки малі, листівки гарні тощо. Проте у мене дуже багато знайомих і на всіх не накупиш подарунків, навіть недорогих. І ось років із 5 тому я з’їздила до родичів у Німеччину. Там напередодні Різдва напікають багато імбирних пряників та всією родиною їх розмальовують. Ось і я вирішила спробувати – вийшло і навіть увійшло в традицію”, – розповідає Анна Баєва запрошуючи до свого будинку.

На просторій світлій кухні стоїть вже замішане тісто. Жінка каже, що готувалася до нашої зустрічі заздалегідь, тому частину роботи вже зробила.

“Тісто готується швидко, – починає розповідати процес. – Для цього нам потрібно розтопити вершкове масло. Я це роблю у мікрохвильовці короткими імпульсами. Можна ще й на паровій бані. Додаю одне яйце, цукор, ванільний цукор, рідкий мед і збиваю все міксером до пишності. Потім додаю половину просіяного борошна, розпушувач і спеції для пряників. У мене це суміш з імбиру, кориці та мускатного горіха. Потім замішую ложкою тісто, додаю ще борошно і замішую руками, накриваю харчовою плівкою та ставлю у холодильник хвилин на 40. Дивіться, яке еластичне”, – відриває шматочок. У ніс б’є аромат суміші прянощів.

З полички Анна Баєва дістає пергамент та відрізає два однакові шматочки, завдовжки із 30 сантиметрів. Каже, так набагато легше розкатати тісто, щоб воно нікуди не прилипало. Кладе на один із них відірваний шматок тіста розміром із кулак, накриває другим пергаментом і починає розкатувати.

“Товщина тіста має бути від 3-х до 5 міліметрів, – пояснює та знімає верхній пергамент. – Тепер можна вирізати необхідні для нас фігурки, – бере до рук металеву форму ялинки та опускає у борошно. – Це щоб не прилипало тісто.

У кожній із ялинок робить паличкою дірочки вгорі. Туди після протягне стрічку.

“Отвори потрібно робити діаметром з пів сантиметра, бо тісто підросте і дірочка звузиться

У заздалегідь розігріту духовку ставить лист для випікання із вирізаними ялинками.

“Випікати потрібно при температурі 180 градусів. Час – 6-8 хвилин, залежить від товщини тіста. – пояснює жінка. Тепер приготуємо глазур. Нею ми будемо розмальовувати наші ялинки. Я її готую із додаванням крохмалю, бо він надає глазурі еластичності”, – пояснює жінка просіюючи у глибоку тарілку цукрову пудру та крохмаль.

Потім у сусідню глибоку миску виливає один яєчний білок, додає цукрову пудру змішану із крохмалем та добре перемішує ложкою до стану меду. Потім збиває міксером до білого кольору. Частину одразу перекладає до кондитерського мішечка. В іншу частину глазурі додає кілька крапель блакитного барвника і теж переміщує у кондитерський мішечок.

За час приготування глазурі пряники вже приготувались та встигли охолонути.

“Робимо невеликі надрізи у мішечках та починаємо з контуру, – беручи білу глазур до рук каже жінка. Залишає підсохнути та заливає ялинки синіми кольорами. Опісля додає прикраси – кондитерські намистини. – Тепер глазур застигне і ми його упакуємо красиво”

Інгредієнти для тіста:

Мед рідкий – 150 г.

Яйця курячі – 1 шт.

Цукор – 120 г.

Імбир мелений – 1 ч.л.

Кориця мелена – 1 ч.л.

Масло вершкове – 100 г.

Борошно – 380 г.

Ванілін – 1 ч.л.

Какао – 1.ч.л.

Розпушувач тіста – 2 ч.л.

Для глазурі знадобиться:

1 яєчний білок.

Цукрова пудра – 200 г.

Крохмаль – 0,5 ч.л

Харчова фарба

Перейти до вмісту