Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Нові карантинні правила: у Полтавській ОДА розповіли, як працюватиме бізнес

Нові карантинні правила: у Полтавській ОДА розповіли, як працюватиме бізнес

3 грудня перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Дмитро Лунін провів нараду з представниками бізнесу з питань дотримання оновлених карантинних обмежень.

У засіданні взяли участь представники торговельних мереж, закладів громадського харчування, Держпродспоживслужби та поліції області, повідомили у Полтавській ОДА.

“Із 6 грудня в дію вступають нові карантинні обмеження, які перш за все стосуватимуться невакцинованих. Держава вимушена посилювати карантинні заходи, щоб зберегти життя громадян, які досі не прийшли до пунктів щеплення. Якщо раніше бізнес міг обирати модель діяльності та не перевіряти документи про вакцинацію у відвідувачів і працювати з обмеженнями, або перевіряти документи і працювати без обмежень, то нові правила не передбачають такої можливості. У більшості випадків підприємці Полтавщини відповідальні, дотримуються карантинних вимог і допомагають державі боротися з коронавірусом. У нас немає завдання когось карати чи зменшувати кількість відвідувачів. Головне – запобігти поширенню вірусу і вакцинувати якомога більше населення для набуття колективного імунітету проти цієї хвороби”, – розповів Дмитро Лунін.

Директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктор Лисак розповів, що посилення правил для невакцинованих потрібне, щоб зменшити навантаження на лікарів і медичну систему, адже до стаціонарів у більшості потрапляють саме ті пацієнти, які не отримали щеплення.

З 6 грудня громадські заклади й заклади культури, спортивні клуби, ресторани, басейни працюватимуть лише за умови вакцинації всього колективу мінімум однією дозою або за наявності негативного тесту чи сертифіката про одужання. Це ж правило стосується і відвідувачів: вони мають бути вакциновані хоча б однією дозою або мати сертифікат про одужання чи негативний тест.

Читайте також: Нові карантинні правила: що необхідно для відвідування кіно, кафе, ресторанів, спортзалів

Робота громадського транспорту. У “зеленій”, “жовтій” і “помаранчевій” зонах у міському, внутрішньообласному та міжобласному громадському транспорті дозволено перевозити пасажирів у кількості не більше, ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50% місць для стояння.

Також змінилися терміни дії сертифікатів.

“Жовтий” сертифікат діє 30 днів, “зелений” чинний 365 днів. Негативний результат ПЛР чи експрес-тесту діє 72 години. Сертифікат про одужання чинний 105 днів із дати встановлення захворювання. Бізнес має перевіряти сертифікати відвідувачів, зчитуючи QR-код мобільним застосунком “Дія”. У разі відсутності у відвідувачів відповідних документів передбачено штраф від 34 тисяч до 170 тисяч гривень для власників закладів, – розповів Віктор Лисак.

З 9 грудня буде розширено перелік працівників, яких буде відсторонено від роботи у разі відсутності щеплення. Це співробітники підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади та є стратегічними для економіки й безпеки держави. Це також працівники установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту дітей. Контроль за допущенням працівників до роботи покладається на керівників підприємств.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області Станіслав Руденко проінформував про посилення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних вимог.

“На виконання протоколу регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 09.11.2021 у кожній територіальній громаді мають бути створені робочі групи з проведення комісійних перевірок із дотримання суб’єктами господарювання протиепідемічних вимог. Особлива увага приділяється перевіркам закладів громадського харчування, об’єктів торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринків та інших об’єктів нагляду (пасажирські перевезення, заклади розміщення, вокзали, торгові центри, аптеки тощо)”, – зазначив Станіслав Руденко.

Під час перевірок фіксували такі порушення: недотримання соціальної дистанції, маскового режиму, порушення вимог щодо дотримання особистої гігієни, проведення дезінфекції та інші порушення, які могли сприяти поширенню COVID-19.

Читайте також: Як отримати сертифікат про вакцинацію в кілька кліків: інструкція від Дії

Усього з 11 листопада по 1 грудня фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області перевірили 2266 об’єктів. Порушення протиепідемічних вимог встановлено на 848 об’єктах (37,4 %). До порушників застосовували відповідні заходи реагування, зокрема надали 423 приписи (пропозиції), склали 509 протоколів про адміністративне правопорушення. Найбільше порушень встановлено при перевірці закладів громадського харчування – на 50% перевірених об’єктів, торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами – на 43 % та 35% об’єктів відповідно. Представники бізнесу Полтавщини обговорили питання, пов’язані з посиленням карантину, порушили питання, які їх хвилюють, та пообіцяли розв’язувати проблеми разом.

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту