Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

“Незалежність: Білицький вимір”: музей на Полтавщині презентував документальний фільм

“Незалежність: Білицький вимір”: музей на Полтавщині презентував документальний фільм

1 грудня, з нагоди 30-ї річниці всенародного голосування за незалежність України Білицький краєзнавчий музей презентував на своєму ютуб-каналі короткометражний документальний фільм “Незалежність: Білицький вимір”.

Стрічку побудовано на інтерв’ю з очевидцями та учасниками переломних подій 1989 – 1991 років у Полтаві, області та Біликах зокрема, повідомили у Полтавському офісі Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Фільм акцентує на локальних подіях. У зйомках фільму взяли участь переважно місцеві жителі. Їхні спогади природно вписані у канву загальноукраїнських події рубежу 80 – 90-х років минулого століття. Консультації щодо деяких спікерів, музичного наповнення, фрагментів загальноукраїнської кінохроніки тощо надавав Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

До речі, музичним тлом “короткометражки” стала мелодія маршу “Україна” – пісні часів визвольних змагань за незалежність у ХХ ст. Автор музики до цього твору Григорій Китастий – уродженець Кобеляк, композитор, диригент і бандурист. А ще він був концертмейстером Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка, яка у 1943 році виступала перед вояками Української повстанської армії.

“Про події, пов’язані зі здобуттям Україною незалежності, які тоді відбувалися у столиці чи великих містах, ми чуємо та бачимо постійно. Водночас, на другому плані опиняється контекст малих містечок, а тим більше сіл. – говорить автор фільму, директор Білицького краєзнавчого музею Євгеній Калашник. – Я не зміг відшукати у документалістиці цього локального контексту. Але ж ті, хто на загальнонаціональному референдумі 1991 року підтвердив Акт проголошення незалежності України – це понад 90% українців, і мешкали вони не лише у Києві. Так з’явився задум, показати події тридцятирічної давнини на прикладі Біликів – селища міського типу із п’ятитисячним населенням”.

Документальний фільм “Незалежність: Білицький вимір” є серією інтерв’ю. Наприклад, про ситуацію та процеси у Полтаві й області, свою участь у них, згадують уродженець Біликів, у 1991 р. депутат Полтавської міської ради від Народного Руху України Володимир Годзенко та командир обласної організації УНСО Валерій Пальчик. Тогочасні події у Біликах відтворюють у своїх спогадах Станіслав Пуха – у 1991 р. голова виконавчого комітету Білицької селищної ради та Віктор Киричко – голова Білицького осередку Народного Руху України.

Серед спікерів-оповідачів також Юрій Радченко – учасник російсько-української війни. 30 років тому, у буремні часи відновлення державної незалежності, Юрій був школярем. Однак і йому, серед багатьох, довелося боронити незалежність зі зброєю в руках через чверть століття. Таких як він, оборонців донецького аеропорту, заведено називати «кіборгами». Юрій нагадує: що війна за Незалежність не програна, але і не завершена.

“Сподіваюсь, вдалося створити цікаві епізоди, – відзначив Євгеній Калашник – Нинішня селищна рада дала дозвіл на зйомку зі Станіславом Семеновичем в тій само залі, де відбувалися засідання у 1991 році. Валерія Пальчика, сам він полтавець, було залучено, як одного з організаторів СНУМу, адже у 1989 році вишколи цієї організації проводилися буквально в кількох кілометрах від Біликів. На жаль, важко говорити про високу якість продукту. Вона – на розсуд глядача. Однак, будемо вважати, що початок подібній фільмографії покладено”.

У відеоряд потрапили кадри сучасної кінохроніки Біликів й світлини 80-х років минулого століття, що зберігаються у краєзнавчому музеї громади. Також автори фільму використали фото та документи з приватних архівів респондентів та обласної преси.

Перейти до вмісту