Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

“Не святкували, бо корона”: полтавка розповіла про різдвяні свята у Німеччині до та під час карантину

“Не святкували, бо корона”: полтавка розповіла про різдвяні свята у Німеччині до та під час карантину

Полтавка Олена Христенко-Мюллер вже з 10 років як живе у Німеччині. Каже, ще два роки тому на різдвяні свята ресторани та церкви були повні людьми, а будинки прикрашені різноманітною новорічною атрибутикою. Наприкінці ж другого року епідемії більшість маленьких містечок забувають про дух Різдва.

“Минулого року я встановлювала ялинку у будинку, робила прикраси своїми руками: кульки, олені тощо. Цього ж року мене настільки дістав локдаун, що нічого не хочеться”, – розповідає телефоном жінка.

Українка вийшла заміж за німця з 10 років тому. Тоді ж і переїхала жити в іншу країну.

Раніше ми жили в Баден-Баден – курортне містечко, а кілька років тому переїхали теж до курортного, проте на сході країни. Ми з чоловіком вже пенсіонери, тому на різдвяні свята ходили у ресторани й на танці, також полюбляємо ярмаркування. Я туди приносила на продаж свої вироби – валянням із шерсті займаюсь. У Баден-Баден ярмарок був з 6-го грудня і до 31-го щоденно з 10-ї ранку до 11-12 вечора. Там завжди було людно та весело”, – розповідає про свій різдвяний відпочинок Олена.

Загалом Різдво тут святкують три дні – з обіду 25 грудня і ще два дні. У перший день о 6-й вечора віряни йдуть до церкви. Тут католицька віра. Опісля вдома у людей святкова вечеря, проте з щоденною їжею. До цього часу ялинка має стояти. Під неї вечорі кладуть подарунки з підписаним іменами. Зранку ці подарунки діти розкривають. На наступний день ходять у гості, а в обід традиційно ріжуть гусака та ставлять різноманітні вишукані блюда, – розповідає місцеві традиції жінка. Також зазначає, що у священний вечір магазини, кафе, ресторани працюють до обіду. Потім два дні святкувань – всі вихідні. Також вихідний у Німеччині – перший день нового року”.

До Різдва багато хто прикрашав свої оселі різноманітною атрибутикою. А на другу половину грудня німці масово брали відпустки, щоб відпочити”, – із сумом у голосі розповідає жінка.

За словами полтавки у маленьких курортних містечках Німеччини проживає дуже багато людей пенсійного віку, які бояться вакцинуватись від COVID-19. Саме тому карантинні обмеження вдарили по активності населення й самим різдвяним святам. Це стало сильно відчуватись на другий рік епідемії.

“Нині все змінилося. Навіть торік було більше всілякої мішури на будинках. Сьогодні – прикрашені одиниці, багато закладів не працює, а люди святкують вдома й скромно, якщо святкують. Цьогоріч ми не ставили навіть ялинки”.

Святкові ярмарки та дозвілля нині родина жінки замінює прогулянками у лісі, який неподалік від їх помешкання.

Для тих хто в місті – це важче. Були моменти, коли без маски не вийти, а багато невакцинованих. Одразу заборонили відвідувати різноманітні заклади невакцинованим. А зараз навіть вакциновані не можуть туди ходити, якщо вкололи менше 3-х доз”.

Новий рік у Німеччині зустрічають так, як і в Україні, зазначає Олена. Проте цього року скасовували масові зібрання біля центральних ялинок та в закладах відпочинку.

Сподіваюсь, що вже наступного року ситуація із коронавірусом покращиться і до нас повернеться яскраве Різдво, яке було ще кілька років тому”.

Перейти до вмісту