Ви тут:
Культура Суспільство 

Народна артистка України Наталія Хоменко святкує 75-річчя

Народна артистка України Наталія Хоменко святкує 75-річчя

20 грудня своє 75-річчя відзначає прекрасна людина, берегиня української пісні, співоча душа Полтави, гордість Полтавської обласної філармонії – народна артистка України Наталія Хоменко.

Привітна і щира, щедра на добро і увагу до колег, світла і завжди сяюча усмішкою – і неймовірно закохана в пісню. Так можна розповісти про прекрасну ювілярку. Її натхнення невичерпне, а голос бринить любов’ю до світу й людей.

Вже багато років Наталія Хоменко незмінна солістка концертного ансамблю «Чураївна».

«Вельмишановна Наталіє Сергіївно! Прийміть від нас найщиріші вітання з Вашим чудовим святом! Зичимо Вам добра, гармонії, творчого неспокою та невичерпного натхнення! З великою повагою і любов’ю, Концертний ансамбль «Чураївна», – написав у ФБ керівник ансамблю «Чураївна», композитор Сергій Бригида.

До привітань приєдналось чимало митців і шанувальників з усіх куточків України і Полтавщини. І безсумнівно приємним для поціновувачів мисткині є те, що творчий вечір народної артистки України Наталії Хоменко за участі народних артистів України Анатолія Паламаренка і Олеся Харченка відбудеться в Полтавській обласній філармонії 30 січня 2022 року о 16 годині.

Довідково. Народилася Наталія Хоменко в с. Хоцьки, тепер Переяслав-Хмельницького району Київської області. Виросла артистка в співучій сім’ї, співала з дорослими з дитинства, дуже багатьох народних пісень навчилася у мами та бабусі.

В дитинстві Наталію Хоменко бабуся навчила шити й вишивати гладдю та хрестиком. Тому це їй пригодилося для того, щоб самостійно виготовляти для себе костюми. Глядачі завжди в захваті від її концертного вбрання. У Канаді з Наталією Сергіївною трапилася така історія. На одному з концертів на її костюм накинув оком місцевий колекціонер. На всі концерти приходив із вмовляннями: «Вибирай із моїх 112 нарядів будь-який, а цей продай!» Не продала, і не тільки тому, що власноруч вишивала той кожен хрестик ночами, а рукава мережила найдорожча людина – мама, не тільки тому.

Вирішила вступати до студії при хорі ім. Г. Г. Верьовки у Києві. При вступі розхвилювалась, що члени комісії, в якій головував сам Григорій Гурійович Верьовка, лише мить слухали зосереджено, а далі вже мали найбезтурботніший вигляд: посміхалися, перешіптувалися… помчала Наталія до тітки, яка жила неподалік, рятувати голос: випила десять сирих яєць, а потім знову повернулася до залу… Вразила, не тільки вокальними даними, яким вони були зараховані на її користь уже з першої спроби, – бажанням служити сцені.

Закінчила в 1966 році вокальну студію з підготовки акторських кадрів для народних хорів українському народному хорі ім. Г. Г. Верьовки. Два роки вчилась, а потім ще два роки співала там. Також закінчила в 1993 році філологічний факультет Полтавського педагогічного інституту ім. В. Г. Короленка.

За ці роки підготувала 37 концертних програм, у її репертуарі значиться понад 200 українських народних пісень. Виконує пісні на вірші Дмитра Луценка, Анатолія Лихошвая, Миколи Сингаївського та ще багатьох відомих авторів. Автором пісні «Маруся Чурай» є сама Наталія Хоменко.

Гастролювала в Чехословаччині, Польщі, Канаді, Болгарії, Румунії та багатьох інших країнах.

Марія Бойко

Фото – ФБ

Перейти до вмісту