Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Міноборони розширило перелік професій для жінок, які повинні стати на військовий облік

Міноборони розширило перелік професій для жінок, які повинні стати на військовий облік

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають, що жінки мають стати на військовий облік.

По це йдеться в наказі відомства №313 від 11 жовтня. Документ набув чинності 17 грудня 2021 року.

Жінки повинні будуть стати на облік, якщо їхня професія входить до розширеного переліку і вони придатні до військової служби за станом здоров’я і віком (від 18 до 60 років), повідомляє “Новое время”.

З повним переліком професій для жінок, які зобов’язані стати на військовий облік можна ознайомитись за посиланням.У переліку безліч популярних професій – програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Відповідно до законуПро внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку“, жінки мають ставати на військовий облік військовозобов’язаних за кількох умов:

-якщо мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку;

– та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Контролювати за тим, що жінка, яка працює на підприємстві, повинна стати на військовий облік, повинен роботодавець. Наявність документів і позначок про взяття на облік мають перевіряти при прийнятті на роботу жінок згідно з переліком. Порушення норм каратиметься штрафами від Держпраці та територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Також радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова повідомила в ефірі “Громадського радіо”, що до кінця наступного тижня розроблять алгоритм, як жінкам ставати на військовий облік.

“Я подзвоню у кілька військкоматів та дізнаюся, чи є у них план дій, бо кожен військкомат самостійно визначає алгоритм, як стати на облік. Думаю, що ми розробимо алгоритм і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, то на облік можна буде стати електронно, — щоб ви надіслали свої дані онлайн. Подивимося, чи буде це можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли ставати на облік”, — сказала вона.

ФОТО: Україна молода

Перейти до вмісту