Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Магнітні бурі проявляються сяйвом на небі, а не головним болем: що таке метеозалежність

Магнітні бурі проявляються сяйвом на небі, а не головним болем: що таке метеозалежність

«Це реакція організму на зміну погоди — сніг, дощ, магнітні бурі, спалахи на сонці, ретроградний меркурій тощо», — найімовірніше скажеш ти. Насправді це не зовсім так. 

Ретроградний Меркурій — астрономічне явище, при якому виникає ілюзія руху планети Меркурій у зворотному напрямку. Ключове слово тут — «ілюзія». Тобто Меркурій завжди рухається вперед, але через те, що Земля і Меркурій рухаються навколо сонця та ще й навколо своєї осі, виникає оптична омана, наче Меркурій тричі на рік пересувається у зворотному — ретроградному — напрямку. Тому вплив ретроградного Меркурію на твоє самопочуття такий же ілюзорний, як і саме явище. 

Магнітні бурі або магнітна активність — абсолютно реальне фізичне явище, швидкі й сильні зміни в магнітному полі Землі під час підвищеної сонячної активності. Проте магнітосфера нашої планети нейтралізує зовнішній електромагнітний вплив, тож твій організм не відчуває його дію. Хіба що ти подорожуєш, скажімо, Ісландією чи Фінляндією — тоді радимо попередньо дізнатись, коли магнітні бурі найактивніші: вони проявляються північним сяйвом на небі, а не головним болем.

Що дійсно може вплинути на твій організм:

— Занадто низька або висока вологість, яскраве сонячне світло. У людей, схильних до мігреней, ці фактори можуть спровокувати загострення стану.

— Різкі перепади температури та атмосферного тиску можуть бути небезпечними для осіб із хронічними серцево-судинними захворюваннями, або знову ж таки схильних до мігреней.

— Нестача сонячного світла призводить до сонливості, помірного головного болю, пригніченого настрою.

— Холодне, сухе повітря може викликати напад астми, а також створює сприятливіше середовище для розповсюдження багатьох вірусів.

Як зарадити собі? 

Ти, певно, вже здогадуєшся. Здорові звички — ось порятунок.

— Повноцінний сон.

— Збалансоване харчування.

— Помірні фізичні навантаження.

— Відмова від шкідливих звичок.

— Дотримання рекомендацій твого сімейного лікаря чи лікарки, пов’язаних з особливостями саме твого організму.

А що там по суглобах і спині? Опублікований в грудні 2017 року звіт Гарвардської школи здоров‘я вказує, що погода не впливає на біль у цих ділянках. Але впливає, наприклад, малорухомий спосіб життя, або ж недостатність сонячного світла восени та взимку. 

Чи було так, що на вулиці йшла злива, а в тебе був пречудовий настрій і жодного натяку на головний біль? Або ретроградний меркурій тільки-но закінчився, а голова розколювалась? Ось тобі й метеозалежність. Не всі явища пов’язані між собою, тож довіряй науці та своєму сімейному лікарю чи лікарці.

Матеріал підготовлено спільно з соціальною кампанією “Твій сімейний лікар”. Сайт та Facebook–сторінка проєкту.

Перейти до вмісту