Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Лікування туберкульозу на первинці: у Полтавській області 20 амбулаторій приймають пацієнтів

Лікування туберкульозу на первинці: у Полтавській області 20 амбулаторій приймають пацієнтів

У 2021 році доступ пацієнтів до медичних послуг у Полтавській області значно покращився. Національна служба здоров’я України запровадила нові та деталізувала вже наявні пакети Програми медичних гарантій.

Джерело: Національна служба здоров’я

12 грудня був Міжнародний день універсального медичного охоплення. Принцип універсального медичного охоплення — право кожної людини отримати необхідні їй медичні послуги та ліки і не зазнавати при цьому фінансових труднощів через оплату лікування. В Україні цей підхід реалізований у Програмі медичних гарантій. Адмініструє ПМГ Національна служба здоров’я України.

ПМГ — це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які гарантує держава пацієнтові. Разом з фінансовими гарантіями пацієнт отримує чіткі правила, як отримати медичну послугу безоплатно.

Саме ПМГ гарантує пацієнтам доступ до безоплатної, вчасної та якісної медичної допомоги — від екстреної допомоги та візиту до сімейного лікаря, до складних операцій або перебування в стаціонарі. Включно з необхідними для пацієнта ліками.

Програму медичних гарантій почали запроваджувати з первинної ланки — послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Кожен житель країни отримав право вільного вибору сімейного лікаря. Своїм правом у Полтавській області скористалося 1,2 млн. українців, з яких 47 452 у 2021 році. Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 643 закладах Полтавської області.

У 2020 році Програма медичних гарантій запрацювала на всіх рівнях медичної допомоги: від первинної ланки до високоспеціалізованої медичної допомоги. Зауважимо, що до ПМГ входить не тільки безпосередньо медична допомога, а й ліки з Національного переліку лікарських засобів.

Вже у 2021 році ПМГ розширилась. До програми увійшли нові та більш деталізовані наявні програми.

Пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря.

“Сучасний підхід до лікування пацієнтів із туберкульозом передбачає пацієнторієнтованість. Замість місяців стаціонару — тоді, коли вони вже не потрібні — підключається амбулаторне лікування. Пацієнт, який не виділяє бактерії, має можливість перейти під нагляд свого сімейного лікаря. У результаті людина живе вдома звичайним життям і приймає свої препарати. У Полтавській області 20 медичних закладів первинної ланки уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. Пацієнти у всіх куточках області мають доступ до амбулаторної медичної допомоги при туберкульозі”, — розповідає директорка Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна.

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди — на сьогодні в Полтаві працюють два медзаклади, які надають цю послугу. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

Ще один напрям, який з’явився у Програмі медичних гарантій у цьому році — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишок води з організму. У Полтаві працює один медичний заклад, що уклав договір на ці послуги — обласна клінічна лікарня ім. Скліфосовського.

В особливому фокусі уваги у Програмі медичних гарантій є лікування онкології. Тому у цьому році в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. У Полтаві два медзаклади уклали договори с НСЗУ саме на цей пакет.

Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як КТ, МРТ, УЗД тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Нацпереліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє у медзаклади відповідно до потреби.

Враховувати інтереси та потреби кожної людини і є метою Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять у Програму, від екстреної та первинної допомоги до високоспеціалізованої, є безоплатними для пацієнтів. Національна служба здоров’я і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

Перейти до вмісту