Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Кіндер-сюрпризи, коники та балерини: показали ялинкові прикраси, яким понад 100 років

Кіндер-сюрпризи, коники та балерини: показали ялинкові прикраси, яким понад 100 років

В полтавському музеї імені В. Г. Короленка зберігаються ялинкові прикраси, яким понад 100 років. Ними щороку працівники прикрашають одну із ялинок на території будівлі. Кажуть, більшість із них потребує реставрації, бо виготовлені були ще за часів відомого письменника Володимира Галактіоновича Короленка, який проживав у Полтаві на початку двадцятого століття.

На вході до музею зустрічають дві жінки: директорка закладу Ольга Теницька та провідна наукова співробітниця Людмила Ольховська. Одразу ж перевіряють наявність COVID-сертифікату.

– Відвідувачів поменшало, бо не всі вакцинувалися, – пояснює директорка музею.

– Проходьте, – кличе за собою до сусідньої зали світловолоса наукова співробітниця. – Я працюю тут 42 роки й знаю про Короленка більше ніж про саму себе, – сідаючи за великий стіл посеред кімнати говорить жінка.

Іграшок із родини Короленка у колекції музею немає, проте є ті, які часів життя великого письменника. Їх музей купував здебільшого в одній із полтавських родин.

– У 70-х роках ми відродили традицію святкування Різдва у музеї. Зібрали іграшки, яким нині 100 та більше років, і які могли бути й в родині Короленка, – каже жінка надягаючи рукавички із білої м’якої тканини.

Серед колекції музею є іграшки, які можна було купити на початку 1900-х років, а є ті, які виготовляли вручну. Всі вони у 3-х коробках на столі. Людмила Ольховська відкриває найбільшу, коричневого кольору. У ній іграшки замотані у серветки та м’який папір.

– Це, наприклад, покупна іграшка, – показує кота у чоботях і з капелюхом у лапі. – Виготовлений він із багатошарового проклеєного паперу. Зверху все розмальовано та накрохмалено. Бачите, навіть хустина є, як накидка.

Знову занурює руку у коробку.

– А таких іграшок є ціла серія: бабка, метелик і вишенька. Виготовлено зі слюди та тоненького дроту. Цю серію купили ми не так давно у тих людей що нам старовинні іграшки ще у 70-х роках продавали. То була родина з Полтави.

Наступними розгортає великі паперові цукерки завдовжки сантиметрів із 20, зроблені із матеріалу схожого на гофропапір, проте із дрібнішими складками. Деякі із них від старості осипаються частково прямо у руках.

– Хотіли реставрувати їх. Показували на кафедрі образотворчого мистецтва, то вони сказали, що бояться пошкодити ще більше. Натомість зробили рімейки на ці іграшки. Ними ми прикрашаємо одну із ялинок.

Дістає із коробки скляну невелику бурульку та 7-сантиметрового лиса із матеріалу схожого на велюр, плетену невелику корзинку у вигляді шкатулки та два глечики із товстого картону 5 сантиметрів заввишки.

– А це у нас трішки розвалюється, – кладе на долоню невеликого коника-качалку. Довжиною іграшка близько 5 сантиметрів. – Гляньте яка ювелірна робота. Які дрібні деталі. Тут деталі із різних матеріалів: папір і навіть шкіра є, – роздивляється іграшку.
Загалом у коробках трішки менше сотні іграшок. Всі виготовлені за різними технологіями та з різних матеріалів. Щось зроблено із паперу, щось із металу, дерева, щось із тканини.

– А це як кіндер-сюрприз ще тих часів, – сміється. – Бачите, із двох половинок, – відкриває розмальоване яйце із папье маше. У середині візерунки квітів. Їх два у колекції: червоне картонне з курчатком намальованим зовні та вкрите синьою тканиною із трояндною.

– Ці іграшки, що коник, що яйця, з початку двадцятого століття, початку 900-х років. Бо потім пішла інша мода на іграшки, – зазначає наукова співробітниця. – А ще раніше прикрашали ялинки в домах горішками позолоченими, яблуками, печиво пекли.

Далі із коробки дістає паперові маленькі торбинки, які вішали на ялинки. У них раніше були маленькі подарунки. Їх у музеї 5 штук.

– А це фігурки ряджених. Ось бачите клоун. Якщо подивитесь у профіль, то побачите, що на нього вдягнена маска. Гарно збереглась ця іграшка, – повертаючи у руці каже жінка. Таких фігурок декілька. Є також два пани у масках та темношкіра жінка.

– А це зірка тих часів. Нею ми прикрашаємо теж ялинку,- показує сантиметрів із 25 діаметром фігурку зроблену у формі сніжинки із дрібного жовтого дроту та прикрашену червоними штучними ягодами. – Колекції іграшок є у багатьох музеях, проте такої як у нас – немає у жодному.

Загалом у колекції музею близько 50 ялинкових прикрас, яким близько століття. Ними прикрашають щороку одну із двох ялинок музею. Другу – репліками виготовленими полтавськими студентами. Ялинки планують встановити ще до Дня св. Миколая.

Перейти до вмісту