Ви тут:
Суспільство 

19 грудня – День Святого Миколая: традиції, прикмети та заборони свята

19 грудня – День Святого Миколая: традиції, прикмети та заборони свята

У неділю, 19 грудня, православні віряни в Україні та інших країнах світу відзначають День пам’яті Миколая Чудотворця. Цей святий вважається захисником моряків, військових, хліборобів, торговців, мандрівників, невинно засуджених. Також у цей день діти чекають подарунків.

День Миколи Чудотворця в грудні встановлений на честь смерті святого. Але, незважаючи на такий сумний привід, саме свято відзначається весело і радісно. В Україні воно входить у різдвяний цикл і пов’язане з традицією дарувати дітям подарунки, пише Главред.

Крім традиції дарувати подарунки дітлахам і всім рідним, у це свято в цілому прийнято робити добрі справи: давати милостиню, молитися святому Миколаю про виконання заповітних бажань, про здоров’я і щастя дорогих людей.

Микола Угодник захищає також воїнів, водіїв, моряків, студенті,в мандрівників і торговців. Тому, якщо в родині є представники цих професій – то в свято святого Миколая 2021 неодмінно варто сходити до церкви і поставити свічку за їхнє здоров’я, щоб святий оберігав їх.

Свято проводять весело: вважається, якщо сумувати в День Миколи Чудотворця 2021, то цим можна накликати морози.

Ще влаштовують пишне застілля. Тільки не варто забувати, що Нікола Зимовий випадає на Різдвяний піст 2021 (триває з 28 листопада по 6 січня 2022 року) – тому м’ясні та молочні страви не подаються, в страви також не додаються яйця. Проте на честь свята можна готувати рибу.

Щоб захиститися від хвороб і примножити достаток в домі, на святого Миколая 19 грудня прийнято:

– дітей пригощати особливим печивом – миколайчиками;

– дорослим – варити пиво (можна просто купити і випити);

– розрахуватися з усіма боргами до кінця дня святого Миколая – щоб не накликати на себе безгрошів’я на цілий рік;

– миритися і прощати.

Не можна робити на Миколая:

– не можна порушувати пост;

– не прийнято давати в борг;

– не можна сумувати.

Церква не забороняє працювати в День святого Миколая – однак є народна прикмета, що не можна шити, прати і займатися ремонтом у свято святого Миколая.

Перейти до вмісту