Чи треба взимку приймати вітамін D для профілактики: роз’яснення МОЗ
Чи треба взимку приймати вітамін D для профілактики: роз’яснення МОЗ
Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця». Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми все менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D знижується. Але ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я. Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів. Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити нас від розвитку остеопорозу — хвороби, яка робить наші кістки тоншими і слабшими й підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції.
Про це розповіли у Центрі громадського здоров’я.
“Організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він потрібен нашим м’язам, щоби рухатися, і нашим нервам, щоби передавати повідомлення між мозком і тілом. Наша імунна система потребує вітаміну D, щоби боротися із вторгненням бактерій і вірусів. Зазвичай, щоби здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, які містять вітамін D. Тому попри холодну погоду й невелику кількість сонця, варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хв удень”, – зазначили у МОЗ.
А також включати в свій раціон такі продукти харчування:
– Жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось;
– Молочні продукти — вершкове масло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;
– Яловича печінка;
– Яєчні жовтки.
Проте є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема це:
– немовлята;
– люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять із дому;
– люди з ожирінням (високий індекс маси тіла);
– люди з незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
– люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.
“Якщо ви у групі ризику, проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби, лікар може призначити прийом вітаміну D як харчову добавку. Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я. Перед прийомом будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем! Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку — це найкраща профілактика дефіциту вітаміну D”, – радять у МОЗ.