Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

Чи справді шапка врятує від менінгіту: роз’яснення МОЗ

Чи справді шапка врятує від менінгіту: роз’яснення МОЗ

Інколи так не хочеться надягати головний убір, бо він може зіпсувати зачіску або ж це просто незручно (шапка може бути колючою або електризувати волосся). Але ми все ж таки його носимо, бо з дитинства пам’ятаємо: якщо не вдягати шапку – можна захворіти. Особливо дорослі лякають менінгітом та його наслідками: ніби через неносіння шапки він і розвивається.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я

Чи справді шапка врятує від менінгіту?

Спершу зазначимо, що шапку все ж таки варто носити, коли на вулиці холодно. Це дозволить уникнути переохолодження та захистить волосся, яке може пошкодитися через низькі температури. Однак шапка не врятує від менінгіту.

Менінгіт – це запалення захисних оболонок головного або спинного мозку. Найбільш частими причинами цього захворювання є віруси (ентеровіруси), гриби та бактерії (менінгококи та пневмококи). Хвороба стрімко розвивається, через що ймовірність важких ускладнень та смерті дуже висока. Менінгіт часто можна сплутати зі звичайною застудою, тому що серед його симптоматики – головний біль та висока температура тіла.

Найчастішими причинами менінгіту все ж таки є віруси та бактерії. Бактеріальний менінгіт є вкрай небезпечним: якщо вчасно не отримати медичну допомогу, смерть може настати протягом кількох годин. Симптоми можуть виникнути раптово, а можуть через 5 – 7 днів із моменту інфікування. Хоча більшість людей виліковується від бактеріального менінгіту, інколи хвороба може спровокувати ускладнення: пошкодження мозку, втрату слуху тощо. 

Збудник хвороби потрапляє в організм, проникає у кров, що зрештою приводить його до оболонок мозку, де і виникає запальний процес. Більш детально про типи, причини, симптоми та профілактику менінгиту ви можете прочитати за посиланням.

Взимку ризик захворіти на менінгіт підвищується, бо ми часто контактуємо з людьми у закритих приміщеннях. Якщо не дотримуватися правил гігієни, не зміцнювати імунітет, то можна наразити себе на небезпеку інфікуватися від іншої людини. І шапка жодним чином не завадить потраплянню збудника хвороби до організму. 

Профілактика менінгіту

Найбільш ефективна профілактика менінгіту – вакцинація! На сьогоднішній день вакцинація від менінгіту не входить до Національного календаря профілактичних щеплень в Україні як обов’язкова, а відноситься до рекомендованих. Однак саме вакцинація захистить вас і ваших близьких від небезпечних форм хвороби та можливих ускладнень. 

А що стосується шапки в холодну пору року, то медики рекомендують все ж носити, щоб уникнути обморожень.

Перейти до вмісту