Чи можна приймати вітаміни без консультації лікаря: роз’яснення НСЗУ
Чи можна приймати вітаміни без консультації лікаря: роз’яснення НСЗУ
Дехто вважає, що люди повинні приймати вітаміни та різноманітні добавки, бо це начебто зробить їх “здоровішими”. Але все не зовсім так. Здорові дорослі люди мають отримувати поживні речовини з їжі, саме так вони найкраще засвоюються і виконують усі свої функції. Попри надзвичайну популярність вітамінних пігулок і добавок, існує дуже мало доказів того, що вони поліпшують здоров’я.
Про це повідомили у Національній службі здоров’я.
Більшість вітамінних добавок є безпечними, адже не впливають на організм взагалі ніяк.
Але є деякі ризики в безконтрольному прийманні вітамінів:
– Високі дози бета-каротину пов’язують з більшим ризиком раку легень у курців.
– Надмір кальцію та вітаміну D може збільшити ризик утворення каменів у нирках.
– Високі дози вітаміну Е можуть призвести до інсульту.
– Вітамін К може знижувати ефект препаратів для розрідження крові.
– Прийом великої кількості вітаміну B6 протягом року або довше був пов’язаний з пошкодженням нервів і погіршенням рухової активності.
Кому потрібні додаткові вітаміни:
– Дорослі з остеопорозом можуть потребувати додаткового вітаміну D і кальцію.
– Люди з хворобою Крона або целіакією гірше засвоюють поживні речовини.
– Люди з дефіцитом вітаміну В12 майже завжди потребують його додаткових доз.
– Деякі дослідження також виявили, що вітамін С, вітамін Е, каротиноїди, цинк та мідь можуть сповільнити втрату зору у літніх людей.
– Люди з непереносимістю лактози не вживають молочні продукти, тому не отримують достатньої кількості вітаміну D і кальцію.
– Крім того, у наших широтах із жовтня по квітень недостатньо сонця, щоб організм виробляв достатньо вітаміну D самостійно. Ті, хто не отримує його з їжі, повинні розглянути можливість щоденного прийому 10 мікрограмів вітаміну D.
“Вітамінні добавки можуть бути корисними людям із певними медичними проблемами, коли їх призначив лікар. Усім іншим рекомендовано дотримуватися збалансованого харчування з великою кількістю овочів, фруктів, злаків, риби та отримувати свої вітаміни з їжі”, – зазначили у НСЗУ.