Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Безоплатне лікування інфарктів та інсультів: на Полтавщині за три місяці надали допомогу 1066 пацієнтам

Безоплатне лікування інфарктів та інсультів: на Полтавщині за три місяці надали допомогу 1066 пацієнтам

Лікування інсульту та інфаркту в Україні повністю безоплатне для пацієнтів, адже входить у Програму медичних гарантій та є пріоритетною послугою. У 2022 році ці послуги залишаться в пріоритеті — за них буде підвищено тариф та висуватимуться нові, більш жорсткі умови. Це значно покращить доступ пацієнтів до якісного лікування інсультів та інфарктів.

Джерело: Національна служба здоров’я

За третій квартал 2021 року лікарні Полтавської області надали медичну допомогу 870 пацієнтам з інсультом та 196 з інфарктом.

Допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті за договором з НСЗУ надавали 5 лікарень. Інфаркт за Програмою медичних гарантій лікують у 3 медзакладах області. За надані послуги пацієнтам ці лікарні отримали від НСЗУ сумарно більше ніж 23,2 млн грн, з яких найбільше за надання допомоги пацієнтам з інсультами — понад 17,2 млн грн.

Серцево-судинні захворювання залишаються серед основних причин смертності в Україні. А витрати на їх лікування сильно б’ють по кишенях українців. Саме тому Національна служба здоров’я пріорітезує лікування інсультів та інфарктів у Програмі медичних гарантій та платить за підвищеним тарифом за ці види послуг.

Адже високий тариф — це посилення фінансового захисту пацієнтів.

У НСЗУ наголосили, що лікування інсульту, інфаркту або госпіталізація з підозрою на них в лікарнях, які уклали договір з НСЗУ, повністю безоплатні для пацієнта. До переліку безоплатних послуг входить: первинний огляд, всі обстеження, лабораторні та інструментальні дослідження, безпосередньо лікування та хірургічні операції, ліки з Нацпереліку та знеболення, а також реабілітація та харчування.

У 2022 році лікування гострих інсультів та інфарктів залишаться в пріоритеті НСЗУ — лікарні будуть отримувати оплату за підвищеними тарифами. Разом з тим, до медустанов, що укладуть договір з НСЗУ на надання цих послуг пацієнтам, будуть висуватися посилені вимоги.

Так, у наступному році НСЗУ укладатиме договори лише з тими медзакладамии, що у 2021 році пролікували 100 інсультів. Ця цифра означає, що в цьому закладі лікарі та весь медичний персонал має практику лікування інсультів. А це гарантії для пацієнта, що якщо вони потрапляють в цю лікарню, їм нададуть вчасну і якісну допомогу.

Посилені вимоги будуть висуватися і до медзакладів, де лікують інфаркти — заклад має пролікувати за 2021 рік 50 інфарктів.

У 2022 році Програма медичних гарантій ще більше посилює фокус на потребах та безпеці пацієнта. Високі вимоги до медичних закладів та збільшені тарифи стимулюватимуть їх ставати кращими, а якість медичної допомоги та захищеність пацієнтів зростатиме.

Перейти до вмісту