Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Як полтавцям скористатися онлайн-сервісом “Автоматичне призначення пенсії”

Як полтавцям скористатися онлайн-сервісом “Автоматичне призначення пенсії”

З липня 2020 року на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України успішно функціонує сервіс “Автоматичне призначення пенсії”. Цей черговий етап інновації в системі пенсійного забезпечення дозволяє будь-якій людині заздалегідь потурбуватися про майбутню пенсію.

Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Полтавській області.

Для того, щоб скористатися онлайн-сервісом, сучасній людині (навіть якщо їй ще далеко до пенсії!) необхідно сформувати електронну трудову книжку (якщо це не зробив роботодавець) і стати користувачем кваліфікованого електронного підпису (КЕП), який знадобиться у багатьох сферах життя.

У тому випадку, коли людина завчасно вирішила систематизувати та оформити «пенсійний» пакет документів і провести перевірку наявних у Пенсійному фонді даних, процедура автоматичного призначення пенсії складається з таких нескладних кроків:

–  підготувати сканкопії документів за визначеним переліком;

– авторизуватися на вебпорталі Пенсійного фонду України ( https://portal.pfu.gov.ua/ ) за допомогою КЕП;

– на панелі керування зліва ввійти до розділу «Щодо пенсійного забезпечення», а в ньому – «Анкета надання інформації для автопризначення пенсії за віком»;

– заповнити атрибути анкети (загальні дані; дані документу, що посвідчує особу;

– адресу проживання та реєстрації; дані щодо обраного способу виплати призначеної пенсії та отримання пенсійного посвідчення тощо);

– додати скановані копії документів (обов’язкові та ті, які особа вважає за необхідне надати) для підтвердження права на певні доплати та пільги;

– підписати анкету КЕП та надіслати її до органу Фонду.

При досягненні пенсійного віку документи будуть оброблені в автоматичному режимі та прийняте рішення про призначення пенсії. Якщо ж людина, маючи необхідний страховий стаж, досягла пенсійного віку (за місяць до цієї події і наступні три місяці після неї), але раніше не подавала документи, необхідні для призначення пенсії, то може скористатися сервісом «Заява на призначення пенсії».

Після досягнення пенсійного віку претендент отримає СМС-повідомлення щодо призначення пенсії з докладною інформацією про дату призначення та розмір виплати. А відстежувати ситуацію стосовно опрацювання анкети можна у розділі вебпорталу «Мої звернення», натискаючи «оновити». Крім того, одержати інформацію про автоматичне призначення пенсії можна через мобільний додаток «Пенсійний фонд».

Тож майбутнім пенсіонерам варто скористатися інформаційними новаціями, які пропонує Пенсійний фонд, і переконатися у власних можливостях і здібностях. Адже ті, кому наразі близько 60-ти років,- це люди нової формації, з доволі високим рівнем освіченості та широким світоглядом. Вони – діти другої половини XX сторіччя, для яких не може стати перепоною нескладний здобуток технічного прогресу –електронний сервіс вебпорталу.

Перейти до вмісту