Ви тут:
Суспільство 

Збували підроблені результати ПЛР-тестів через телеграм-бот: у Києві викрили нелегальний бізнес

Збували підроблені результати ПЛР-тестів через телеграм-бот: у Києві викрили нелегальний бізнес

У Києві викрили та припинили діяльність анонімного телеграм-каналу, через який відбувався збут фіктивних результатів ПЛР-тестів на COVID-19.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Правоохоронці встановили численні факти збуту підроблених довідок про проходження ПЛР-тесту на COVID-19, нібито виданих однією з медичних установ Києва.

За даними слідства, організатор злочину створив фейкову Інтернет-сторінку медичної установи та використовував її для імітування справжності підробленої довідки під час можливої перевірки, оскільки згенерований QR-код на кожній фіктивній довідці містив посилання на її електронну версію на сайті.

Поліцейські встановили, що тести генерувалися автоматично за допомогою спеціально розробленого програмного забезпечення. Підробленими документами скористалося понад 9000 осіб. Вони використовували як негативні результати тесту для виїзду за кордон, так і позитивні – для оформлення лікарняних.

Під час обшуку за місцем проживання розробника і адміністратора цього механізму правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку, мобільні пристрої, з яких здійснювали адміністрування, понад 9000 електронних підроблених COVID-документів та чорнові записи щодо розробки програмного забезпечення.

На цей час вебресурс та телеграм-бот заблоковано. Тривають слідчі дії.

Також встановлюються осіб, які користувалися послугами цього ресурсу.

Фото Генпрокурора.

Перейти до вмісту