Ви тут:

Як правильно використовувати шини, щоб не допустити швидкого зношування

Як правильно використовувати шини, щоб не допустити швидкого зношування

Основне завдання автомобільної гуми – забезпечити надійне зчеплення з дорожнім покриттям, таким чином сприяючи безпечній експлуатації транспорту. Навіть найякісніші шини згодом мають властивість зношуватися. Це цілком природно, але якщо ви не дотримуєтеся елементарних правил експлуатації, знос відбувається значно швидше. Не можна допускати погіршення маневреності автомобіля у екстремальних ситуаціях.

Рекомендації та правила експлуатації

Розміри гуми обов’язково мають відповідати ободу. Наприклад, шини 205 60 r16 зима призначені для дисків діаметром 16 дюймів. У процесі експлуатації слід періодично контролювати тиск у кожному колесі, зокрема перед тривалими поїздками.

шины

Основні правила використання шин:

  • Експлуатація має здійснюватися відповідно до погодних умов. Влітку найбільшу небезпеку для водія становить саме мокрий асфальт. Не має значення, чи йде на вулиці дощ чи дорога волога через туман. При перетині калюж на високій швидкості можливий ефект аквапланування, тобто автомобіль на якийсь час може втратити керованість. Щоб унеможливити такий ефект, у продажу можна знайти шини, протектори яких оснащуються великою кількістю канавок для відведення вологи.
  • Контролюйте знос. Від покупки гуми варто утриматися. Візуально можна визначити пошкодження таких коліс, але виявити внутрішні дефекти навряд чи вдасться.
  • Слідкуйте за навантаженням. У технічних параметрах гуми обов’язково вказується індекс вантажопідйомності. Якщо фактичне навантаження не відповідає нормованим, це призводить до прискореного зношування протектора.
  • Не допускайте пробуксування. Якщо машина застрягла у снігу, постарайтеся не буксувати. Тривале пробуксування призводить до перегріву покришок, що призводить не тільки до передчасного зношування, а й може стати причиною вибуху.
  • Контролюйте балансування. Коли колесо збалансовано, його маса рівномірно розподіляється по колу диска. При порушенні шина може бити по обіду, через що відбуваються вертикальні коливання. Відповідно, автомобіль починає розгойдуватися горизонтально.
  • Крім того, не забувайте про розвал-сходження. Якщо він зроблений правильно, колеса автомобіля правильно спрямовані по відношенню один до одного і дорозі. Порушення сходження-розвалу призводить до передчасного зносу шин, але це не найстрашніший результат. Під час руху на високій швидкості є ризик втратити керування.
Перейти до вмісту