Ви тут:
R Суспільство 

Як доглядати за сережками з каменями

Як доглядати за сережками з каменями

Ювелірні прикраси роблять життя яскравішим. Кожен власник коштовностей хоче, щоб вони завжди мали такий же привабливий вигляд, як у день покупки. Але з часом сережки тьмяніють, втрачають красу. Щоб цього не сталося, за ними треба доглядати. Дізнайтеся, як робити це правильно і не нашкодити прикрасам.

Основні поради з догляду

Стан металу та дорогоцінного каміння залежить від декількох факторів. Коштовності можуть втратити блиск під впливом повітря, сонячного світла, вологи й хімічних речовин. Тому їх треба носити акуратно. У цьому допоможе дотримання таких рекомендацій:

  • знімайте сережки, коли приходите додому, а також перед тим, як починаєте займатися домашніми справами;
  • не допускайте контакту прикрас з побутовою хімією, косметикою, парфумами;
  • уникайте тривалого зволоження та сонячного світла;
  • залишайте сережки вдома, коли йдете до спортзалу, сауни;
  • зберігайте прикраси в закритій скриньці або окремих мішечках, щоб камені не подряпали один одного та метал.

Підтримувати прикраси в належному стані набагато легше, ніж виправляти проблеми, які виникли внаслідок недбалого використання. Якщо ж сережки втратили красу, її можна повернути в домашніх умовах.

Як почистити прикраси з каменями

Перш ніж купити сережки із вставками, дізнайтеся про особливості догляду за ними. Дорогоцінне та напівдорогоцінне каміння не можна чистити абразивними речовинами, твердими та гострими предметами. Кожен мінерал має свої властивості. Деяким підходить тільки сухий метод чистки, інші можна мочити, обробляти хімічними засобами. Розглянемо особливості догляду за сережками з різними видами вставок:

  • Діамант. Камінь може тріснути від удару, тому старайтеся не упустити сережки під час чистки. Від тривалого контакту з водою самоцвіт втрачає блиск і прозорість. Вибори можна замочувати у мильному розчині не довше, ніж на 10 хвилин. Для посилення ефекту додайте до склянки води 2 краплі нашатирного спирту.
  • Смарагд. Підійде лише суха чистка фланелевою серветкою. Камінь пористий, волога може потрапити всередину та послабити міцність.
  • Рубін. Досить твердий, тому його можна чистити у мильній воді, терти щіточкою.
  • Гранат. Боїться високих та низьких температур. Під лампою або сонячними променями втрачає колір. Мити сережки з гранатом можна лише у воді кімнатної температури, після чого його слід витерти мікрофіброю.
  • Бурштин. Протирайте камінь замшею, щоб зняти шар бруду й жиру. Уникайте спирту, бо від нього бурштин покривається білими плямами.
  • Перли. Сережки з такими вставками можна замочити в солоній воді не довше, ніж на 5 хвилин, після чого сполоснути та промокнути м’якою ганчіркою. Але ліпше обійтися протиранням сухою серветкою, крохмалем, оливковою олією, щоб зняти забруднення, повернути блиск.
  • Онікс. Матеріал не можна змочувати, мити милом, полірувати.
  • Фіаніт. Штучний камінь не настільки «примхливий», як натуральні. Його можна замочувати, протирати сумішшю води й нашатирю (1 чайна ложка на 100 мл), содовим розчином.

 

Якщо треба ретельно почистити метал, намагайтеся не зачіпати вставки, щоб не нашкодити їм. Ювеліри радять не експериментувати, а обходитись стандартними методами. Буває достатньо періодично полірувати вироби вовною, щоб підтримувати їх у належному стані. В інтернет-магазині КЮЗ ви знайдете безліч модних і стильних моделей сережок з каменями. Правильний догляд продовжить термін служби прикрас та збереже їхню красу.

Перейти до вмісту