Ви тут:
Суспільство Україна 

Вважаємо неприпустимим тиск ДБР на журналіста Бутусова, – заява Медіаруху

Вважаємо неприпустимим тиск ДБР на журналіста Бутусова, – заява Медіаруху

Об’єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій, що відстоює дотримання журналістських стандартів у засобах масової інформації “Медіарух” заявив, що Державне бюро розслідувань не мало права відкривати кримінальне провадження відносно головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова.

Громадське радіо публікує повний текст заяви.

ЗАЯВА

Ми, члени Медіаруху, вважаємо неприпустимим тиск представників держорганів на журналіста Юрія Бутусова та вважаємо, що Державне бюро розслідувань не має ставати інструментом для політичних розправ.

Нагадаємо, 28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження повідомило, що вивчає відео, яке 27 листопада виклав головний редактор «Цензор.нет» Юрій Бутусов своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм. Кримінальне провадження було відкрите за статтями 414 ККУ («Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення») та 437 ККУ («Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни»). Сам Юрій Бутусов вважає такі дії помстою президента Володимира Зеленського за конфлікт на пресмарафоні 26 листопада.

Вказані статті Кримінального Кодексу України не стосуються цивільних, якщо тільки немає додаткових обставин. На самому сайті ДБР вказано, що «у підслідності ДБР – найвищі посадовці, судді, працівники правоохоронних органів, ті, хто вчинив військові злочини». Окрім того, розміщене повідомлення на офіційній сторінці ДБР про те, що нібито певною особою скоєно певний злочин порушує не тільки презумпцію невинуватості, а і передбачену законодавством процедуру розслідування, зокрема, визначення підозрюваного у вчиненні злочину.

Ми вважаємо, що такі дії ДБР є тиском на Юрія Бутусова, і мають тягнути за собою кримінальну відповідальність, передбачену статтею 171 Кримінального кодексу України.

Для оцінки етичності чи неетичності дій журналіста існують саморегулівні організації, наприклад Комісія з журналістської етики. Це не входить до повноважень ні ДБР, ні Міністерства оборони, ні інших державних органів.

У середовищі українських журналістів є різні погляди на прийнятність вчинку Юрія з погляду професійної етики, але ми всі солідарні в тому, що цей вчинок не може бути приводом для тиску з боку влади.

Нагадаємо, головний редактор видання “Цензор.нет” Юрій Бутусов заявив, що Державне бюро розслідувань порушило проти нього справу за статтею 437 — “планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”. У ДБР повідомили, що слідчі вивчають відео, викладене Бутусовим на його сторінці у Facebook, у межах розпочатого кримінального провадження.

У ДБР зазначили, що відкрили провадження за двома статтями – 414 КК України (Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення) та статті 437 ККУ (Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни).

Додамо, що напередодні, під час пресмарафону Володимира Зеленського 26 листопада між Юрієм Бутусовим та президентом сталася перепалка. Бутусов заявив Зеленському про низку провалених спецоперацій. На що Зеленський заявив, що журналіст “зливав” інформацію, зокрема щодо ексголови української розвідки Василя Бурби. Зеленський також звинуватив Бутусова у тому, що він першим оприлюднив відео удару БПЛА Байрактар по позиціях бойовиків, через що голова держави, за його словами, тепер вимушений коментувати цю тему у розмовах зі світовими лідерами.

Фото: Офіс Президента

Перейти до вмісту