Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

В Україні запустили онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу

В Україні запустили онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу

Україно-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я» та Центр громадського здоров’я України в рамках інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» створили перший в Україні доказовий онлайн-тест на визначення індивідуального ризику цукрового діабету 2 типу. 

Його можна пройти на сайті , як самостійно, так і під час прийому у свого сімейного лікаря, щоб на основі його результату одразу отримати рекомендації щодо відповідного лікування та зміни способу життя.

Цей тест є Формою оцінки ризиків цукрового діабету 2 типу, що є частиною Уніфікованого клінічного протоколу первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги «Цукровий діабет 2 типу», затвердженого Наказом Міністерства охорони здоров’я №1118 від 21 грудня 2012 року. А отже – він може бути використаний сімейним лікарем у медичній практиці.

Полтавська область – одна з п’яти цільових регіонів, де впроваджується проєкт. Близько 13,5 тисяч людей у Полтавській громаді мають цукровий діабет, із них 2 тисячі отримують інсулінотерапію. Щороку кількість нових пацієнтів з цукровим діабетом на Полтавщині збільшується на 1200–1600 осіб. 

За даними Світового Банку, 6,1% українців віком 20-79 років мали цукровий діабет (дані за 2019 рік). Поширеність цього захворювання становить 8,4%. Більше половини людей з цукровим діабетом (65%) не знають про свій діагноз. Рівень госпіталізацій пацієнтів з цукровим діабетом в Україні дуже високий, і це захворювання забирає приблизно 40 000 життів щорічно.

Одними з причин, що перешкоджають своєчасному виявленню цукрового діабету 2 типу, можна виділити: 

  • недостатню обізнаність щодо факторів ризику цукрового діабету 2 типу;
  • відсутність звички регулярно перевіряти свій рівень глюкози в крові;
  • нерегулярність профілактичних оглядів у сімейного лікаря або неякісна комунікація між лікарем та пацієнтом. 

Серед основних факторів ризику цукрового діабету 2 типу – надмірна вага тіла, недостатня фізична активність, високий артеріальний тиск, нездорове харчування, паління та спадковість. Окрім того, ризик цього захворювання зростає з віком.

Згідно результатів дослідження STEPS, яке проводилося Всесвітньою організацією охорони здоров’я, 27,4 % українців взагалі ніколи не вимірювали свій рівень глюкози крові. В той же час, саме своєчасне виявлення підвищеного рівня глюкози у крові допомагає вчасно почати лікування і таким чином зберегти здоров’я і життя пацієнта.

«Дуже часто цукровий діабет 2 типу спочатку має безсимптомний перебіг. Рівень глюкози у крові людини вже вищий норми, а вона нічого не відчуває, не має ніяких скарг і почувається нормально. Тому дуже важливо знати свій власний ризик цієї хвороби та регулярно перевіряти рівень глюкози у крові, щоб вчасно виявити захворювання – до настання важких, небезпечних для життя ускладнень», – розповіла лікар-ендокринолог вищої категорії, головний експерт інформаційної кампанії «Мисливці за діабетом» Ксенія Замолотова.

Перейти до вмісту