Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

В Україні прогнозують підвищення цін на книги

В Україні прогнозують підвищення цін на книги

Вартість книжок в Україні зростає, а їх кількість зменшується через ситуацію на світовому ринку паперу.

Як пише “Читомо”, про це розповів президент Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін. Він наголосив, що ситуація надзвичайно складна, що зумовлено кількома причинами:

– Брак сировини: целюлози і макулатури, що є основою для виготовлення картону для книжок;

– Багато європейських підприємств припинили свою роботу, або перепрофілювались у зв’язку з сучасним трендом, − вони почали робити папір для пакування замість офсетного.

Також за словами Олександра Афоніна на світовий ринок паперу вплинули інші процеси, такі як зростання вартості перевезень, ситуації з сировиною для паперу.

“У порівняні з початком року, ціна на європейський папір виросла майже на 30% і на російський папір теж. Але при цьому європейські видавництва заявляють, що їм бракує паперу, вони змушені відмовлятися від низки нових проєктів. Така ситуація й у видавців Росії. А Україна виявилася в іще гіршому положенні, бо питання вже навіть не ціни, а можливості взагалі отримати папір. Оскільки європейські ліміти для України надзвичайно малі, а російський папір ми не можемо купувати, бо цього року наклали ембарго на постачання російського паперу в Україну”, — розповів Олександр Афонін.

Президент УАВК не виключає, що кількість книжок різко зменшиться, а їх вартість різко зросте. Він додав, що у проєкті державного бюджету на 2022 рік не передбачені кошти для закупівлі книжок для бібліотек, що вплине на дохід видавництв.

Фото: ілюстративні

Перейти до вмісту