Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У полтавській обласній бібліотеці підготували виставку про Голодомор

У полтавській обласній бібліотеці підготували виставку про Голодомор

Виставка літератури, запропонована відділом краєзнавства Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. Котляревського присвячена події трагічній не лише для України.

Ганебне явище голодомору, коли у ХХ столітті у центрі Європи на найродючіших у світі чорноземах, тисячі людей гинули від голоду, змушує здригнутися від жаху кожну свідому людину. Здоровий глузд відмовляється сприймати те, що у голодні для України 1932-33 рр. СРСР масово експортував зерно та інші харчові товари за кордон. У той час, коли голод охоплював дедалі ширші території, повним ходом ішло відвантаження зерна на експорт. Таких дій більшовицького уряду, щодо вбивства українського народу, не можна пояснити жодною цинічною економічною доцільністю.

Голодомор – це спершу страшно. Потім боляче. А пізніше розумієш, що ця трагедія стала символом відкритої правди.

Ілюстрацією цієї правди є виставка літератури з фондів Полтавської ОУНБ. Електронна база відділу краєзнавства нараховує близько 500 записів – це книги і статті у періодичних виданнях присвячені темі голодомору 1932-33 рр. на Полтавщині.

Багато років ця болюча тема спростовувалася і замовчувалася на державному рівні та у засобах масової інформації. Лише із здобуттям Україною незалежності про трагедію голодомору почали говорити у повний голос.

Фотобуклет “Засвіти свічку” відображає панахиду по жертвах Голодомору в Україні.

Детальніше можна ознайомитись на сайті бібліотеки за посиланням

Перейти до вмісту