Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтавській обласній бібліотеці підготували виставку до Дня толерантності

У Полтавській обласній бібліотеці підготували виставку до Дня толерантності

До Міжнародного дня толерантності у Центрі (Пункті) європейської інформації обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П.Котляревського підготовано книжкову виставку-діалог “Мистецтво жити поруч”.

Матеріали, представлені на експозиції, розкривають основні принципи толерантності, психологічні умови формування терпимості; розповідають історію дев’яти великих міст світу – Александрії, Флоренції, Амстердама, Сан-Франциско, Ісфахана, Багдада, Паталіпутри, Ханчжоу, Мілета – поєднаних толерантністю і відкритістю до сприйняття іншості, що уможливили заможне життя та культурний поступ. Славетні історії міст насправді розповідають про тих сміливців, хто наважився бути самим собою, незважаючи ні на що, наважився бути людиною, повідомили у Полтавській обласній бібліотеці.

Підготували книжкову виставку-діалог Тетяна Гусар, координаторка Центру (Пункту) європейської інформації, та Алла Кириленко, провідна бібліотекарка відділу обслуговування користувачів.

Проблема розвитку духовності, зокрема толерантного ставлення людини до свого оточення, залишається актуальною. Нетерпимість людей до навколишньої реальності (навіть у середовищі “рівних” і “однакових” за національністю, освітою, рівнем життя) набуває загрозливих форм. Оскільки тепер світу притаманна тотальна міграція, люди різних етносів, рас, культур через життєві обставини стають сусідами та партнерами, суперниками та конкурентами. Отже, принципово важливим є усвідомлення необхідності бути євроцентричними, навчитися жити у світовій спільноті, керуючись принципами толерантності.

Довідково:

16 листопада 1995 року державами-членами ООН було проголошено і підписано Декларацію принципів толерантності. Щодо суті поняття “толерантність” у ст. 1 зауважено: “Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність – це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба. Толерантність – це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру. Толерантність – це не поступка, поблажливість чи потурання. Толерантність – це передусім активна позиція, що формується на основі визнання універсальних прав і основних свобод людини. Толерантність у жодному разі не може бути виправданням посяганню на ці основні цінності. Толерантність повинні виявляти кожна людина, групи людей та держави”.

Перейти до вмісту