Ви тут:
Суспільство Україна 

Ціна на газ для населення протягом опалювального періоду залишатиметься незмінною, – Міненерго

Ціна на газ для населення протягом опалювального періоду залишатиметься незмінною, – Міненерго

Для прямих договорів домогосподарств з “Нафтогазом” ціна на газ становить 7,96 грн за кубометр, для теплогенеруючих компаній – 7,42 грн.

Про це повідомив заступник міністра енергетики Максим Немчинов.

“Україна має достатню кількість запасів газу для нормального проходження опалювального сезону усіма побутовими споживачами та всією соціальною сферою. Запаси газу у газосховищах станом на 9 листопада становлять близько 17,8 млрд кубічних метрів газу”, – йдеться у повідомленні.

Крім того, заступник міністра розповів про нові правила обліку природного газу. Верховна Рада минулого тижня запровадила в Україні загальноєвропейські правила обліку споживання газу, ухваливши закон з комплексними змінами до законодавства, що регулює ринок природного газу.

“З 1 травня 2022 року кубометри у квитанціях замінять кіловат-годинами. У ЄС споживачі платять не за кубометр газу, а за кількість енергії, яку можна отримати з кубометра при його спалюванні. Відтепер і українці платитимуть за якість”, – зазначив Максим Немчинов.

Для переходу на нову систему не потрібні нові лічильники: споживач і надалі щомісяця буде передавати показання лічильника в кубічних метрах Оператору газорозподільної мережі.

Оператор відповідатиме за переведення спожитого обсягу газу в кубах у обсяг спожитої енергії. Постачальники газу отримуватимуть дані про спожитий кожним домогосподарством ресурс в енергоодиницях і здійснюватимуть нарахування саме за кількість спожитої енергії.

У квитанції постачальника буде зазначена ціна не за куби, а за енергоодиниці. Це справедливий підхід, коли споживач платить за енергетичну корисність газу, а не за поставлений обсяг.

“Газ відрізняється за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні, це залежить від родовища, на якому газ видобули. Різниця калорійності газу в різних регіонах може досягати до 4%, тож споживачі більше не переплачуватимуть за недостатньо калорійний енергоресурс. Крім того, споживачі вестимуть облік газу та електрики однаково – у кВт-год. Це зробить зручним порівняння вартості обох енергоресурсів і дасть можливість обирати між ними у приготуванні їжі, підігріві води чи опаленні”, – зауважив заступник міністра.

Перейти до вмісту