Ви тут:
Суспільство Україна 

Ситуація з інфекційними вакцинокерованими захворюваннями в Україні загрозлива, – Михайло Радуцький

Ситуація з інфекційними вакцинокерованими захворюваннями в Україні загрозлива, – Михайло Радуцький

На 1 жовтня рівень вакцинації дітей від поліомієліту у віковій групі до 1 одного року становить 59,7 %. БЦЖ (щеплення від туберкульозу) зробили тільки 58,6 % немовлят. Три дози вакцини від кашлюка, дифтерії і правця отримали лише 59 % дітей у віці до року, а від гепатиту В — 61,4 %. Перше щеплення від кору, паротиту і краснухи отримали 66,1 % «однорічок», а три дози вакцини від ХІБ-інфекції — 66,2 %.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

“Для формування колективного імунітету від більшості хвороб потрібно 95 %. Отже, ситуація з інфекційними вакцинокерованими захворюваннями в Україні загрозлива. І найвразливіші в цій ситуації — немовлята і діти з хронічними захворюваннями. Одна з причин зниження рівня вакцинації — активізація антивакцинального руху. З 2018 року до навчання допускаються діти, які пройшли повний курс рутинної вакцинації. Але деякі батьки-антивакцинатори «вирішили» цю проблему: купили довідку в лікаря та відправили невакциновану дитину вчитись, ризикуючи інфікувати інших дітей. Потрібно констатувати факт: наша система рутинної вакцинації не дозволяє ефективно протистояти розповсюдженню інфекційних хвороб”, – розповів Михайло Радуцький.

За його словами, за кордоном діють штрафи для батьків та відсторонення від навчання — для дітей. Здебільшого, країни ЄС запровадили такі методи відповідальності після спалаху кору у 2018 році. У Німеччині парламент ухвалив закон: батькам, які відмовилися від обов’язкових щеплень, загрожує штраф до 2,5 тис євро, а їхнім дітям заборонено відвідувати школи та дитячі садочки. У Чехії штраф для батьків становить 400 євро, у Словаччині — 331 євро. В Італії запровадили штраф для батьків у розмірі 500 євро. Якщо дитині до 6 років, то їй забороняють відвідувати садочок. У школі невакцинована дитина може навчатися, проте батьки будуть змушені регулярно сплачувати штраф. В Австралії перестали виплачувати допомогу багатодітним сім’ям, які відмовилися щеплювати дітей від основних захворювань. І це дало результат — відсоток вакцинованих збільшився.

“У цих країнах відійшли від практики вмовлянь та перейшли до того, що держава «б’є по кишені» батьків-антивакцинаторів. Законність таких дій підтверджують рішення судів найвищих інстанцій. 8 квітня цього року Європейський суд із прав людини визнав правомірним адміністративне покарання батьків за відмову від обов’язкової вакцинації дітей. Скарга до суду була подана батьками з Чехії, які хотіли допуску до навчання в садочку невакцинованої дитини. Суд ЄСПЛ вважає, що наслідки за відмову від щеплень за своєю суттю мають захисний, а не каральний характер”, – розповів Михайло Радуцький.

“У березні цього року Верховний суд України визнав законним відсторонення від занять у школі нещепленої дитини. У рішенні суду йдеться: «держава, установивши заборону відвідувати навчальний заклад дитини, яка не пройшла профілактичні щеплення, реалізує свій обов’язок щодо забезпечення безпеки життя та здоров’я всіх учасників освітнього процесу». На мою думку, потрібно вивчити досвід провідних країн щодо рутинної вакцинації та поступово запроваджувати їхні напрацювання, щоб Україна не перетворилася на державу третього світу і розсадник інфекційних хвороб”, – резюмував Радуцький.

Перейти до вмісту