Ви тут:
Суспільство Україна 

Розпочав роботу міжвідомчий штаб, щодо захисту українського кордону, – ДПСУ

Розпочав роботу міжвідомчий штаб, щодо захисту українського кордону, – ДПСУ

22 листопада в Адміністрації Державної прикордонної служби України пройшло установче засідання Міжвідомчого координаційного штабу.

Новоутворений штаб націлений на протидію можливій міграційній кризі на кордоні. Про це повідомляє пресслужба ДПСУ. Його робота відбуватиметься під керівництвом першого заступника Голови Держприкордонслужби України Володимира Нікіфоренка.

«Створення такого штабу передбачене рішенням Уряду. Він забезпечуватиме координацію діяльності всіх залучених до заходів з посилення охорони та захисту державного кордону України органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, військових формувань, правоохоронних органів та громадських об’єднань. Крім того, створюються регіональні координаційні штаби», – зазначив перший заступник Голови ДПСУ.

Серед іншого він відмітив, що міністерства та органи виконавчої влади мають організувати заходи об’єднаної підготовки складових сектору безпеки і оборони у взаємодії з органами місцевого самоврядування для забезпечення готовності до дій із посилення охорони та захисту державного кордону України.

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк відмітив, що присутні повинні максимально ефективно використати час, щоб відкоординувати між собою всі необхідні дії. Адже як показує ситуація, тактика дій пов’язана з незаконною міграцією з Білорусі в країни ЄС є неоднозначною, кожен день щось змінюється. Він додав, що у разі гострої необхідності реалізації окремих завдань при реагуванні на ситуації, що безпосередньо виникатимуть на кордоні, штаб повинен негайно виносити пропозиції для розгляду Урядом чи Верховною Радою України.

До складу штабу входять представники МВС, Нацполіції, Нацгвардії, ДСНС, ДМС, МЗС, Міноборони, Мін’юсту, Мінфіну, Мінінфраструктури, СЗР, командувань ЗСУ та СБУ.

За згодою у роботі штабу братиме участь Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

«Ми безумовно слідкували за розвитком ситуації на кордоні Польщі та Білорусі, робили свої висновки і вже напрацювали необхідні матеріали, як дотриматися в таких умовах перш за все прав наших громадян, які мешкають на територіях прикордоння, та прав військовослужбовців. Ми надамо всі наші роз’яснювальні матеріали», – відмітила Людмила Денісова.

Також вона додала, що в найближчий час проведе нараду, до якої будуть залучені всі громадські організацій, які опікуються питаннями мігрантів. На ній будуть напрацьовані рекомендації додержання прав мігрантів, у разі якщо вони потраплятимуть на територію України.

До робочої групи Уповноваженої ВРУ з прав людини з можливого розвитку ситуації будуть долучені всі регіональні представники в тих областях, де може загостритися питання незаконної міграції.

Як зазначалося, окрім координації роботи суб’єктів взаємодії представники штабу забезпечуватимуть аналіз, узагальнення та обмін інформацією, підготовку пропозицій та рекомендацій щодо заходів, пов’язаних з урегулюванням проблемних питань забезпечення посилення охорони й захисту державного кордону України.

За необхідності для виконання покладених завдань може відбуватися взаємодія з іноземними та міжнародними організаціями.

Перейти до вмісту