Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Правила поїздок між регіонами: відповіді на найпоширеніші запитання

Правила поїздок між регіонами: відповіді на найпоширеніші запитання

У Міністерстві охорони здоров’я надили відповіді на найпоширеніші запитання українців щодо поїздок між регіонами за сертифікатами про вакцинацію або негативними ПЛР-тестами.

Чи можна показати сертифікат в Дії?

Так, для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації). 

Де можна взяти довідку про отримання першої дози вакцини?

Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

Чи можна під час поїздок між регіонами використати COVID-сертифікат, згереноварований на порталі Дія?

Так, можна. Для поїздок між регіонами підійде згенерований на порталі Дія COVID-сертифікат, який можна роздрукувати або ж показати з телефону.

Чи потрібен під час поїздок на власному транспорті між регіонами документ про щеплення або негативний тест на COVID-19?

Нові правила перевезень не стосуються легкового транспорту, якщо там перебуває не більше 5 осіб (без врахування дітей). Проте, у випадку, якщо пасажири є членами однієї сім’ї, то дозволяється більша кількість пасажирів. Тобто, якщо під час поїздок між регіонами легковою автівкою у ній перебуває більше 5 повнолітніх осіб, які не є членами однієї сім’ї, то вони повинні мати документ про щеплення або отримання негативного тесту на COVID-19.

Що робити пасажиру, який перехворів на COVID-19, та немає смартфону, щоб завантажити додаток Дія?

Сертифікат про одужання стане доступний з 8 листопада. Він буде стосуватись лише тих, хто захворів та одужав після запуску вказаної опції. Ті, хто перехворів раніше, для поїздок між регіонами повинні використовувати або документ про щеплення або негативний тест на COVID-19, який буде чинним 72 години.

Якщо під час поїздки між регіонами автобусом виявиться, що пасажир не має документу потрібного документу, яка відповідальність йому загрожує?

Відповідальність за відсутність документу про щеплення, негативного тесту або сертифікату про одужання під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами, за виключенням легкових автівок, покладається на пасажира. Контроль за наявністю таких документів вибірково можуть здійснювати правоохоронці. Якщо під час перевірки таких документів виявиться, що пасажир не має потрібних документів, то йому може загрожувати штраф від 17 000 до 34 000 грн відповідно до статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення “Порушення правил щодо карантину людей”.

Якщо я маю протипоказання до щеплення, чи можу я показувати таку довідку для міжрегіональних поїздок?

Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19. Окрім того, у Постанові Кабміну №1236 не передбачено використання такої довідки під час поїздок між регіонами.

Читайте також: Протипоказання до вакцинації проти COVID-19: МОЗ затвердило форму довідки

Чи можуть ті, хто перехворів використати в транспорті COVID-сертифікат про одужання?

З 8 листопада невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись в жовтій та червоній зонах карантину.

Чи можна отримати паперову довідку про перенесену хворобу?

Отримання паперової довідки наразі не передбачено. Громадяни зможуть використати такий COVID-сертифікат в “Дії”, коли він стане доступним.

Перейти до вмісту