Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Полтавські податківці повідомили про необхідність своєчасної сплати та погашення заборгованості по податках і зборах

Полтавські податківці повідомили про необхідність своєчасної сплати та погашення заборгованості по податках і зборах

Законом України від 4 грудня 2020 року №1072-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом” збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (з 1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні 3060 гривень).

До зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень. Проте, зазначене не звільняє платників податків від сплати податків і зборів.

Головне управління ДПС у Полтавській області звертає увагу, що несплата податків і зборів призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій. Так, у випадку несвоєчасної або не в повному обсязі сплати податкових зобов’язань нараховується пеня за кожний календарний день прострочення сплати грошового зобов’язання, включаючи день погашення, з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на кожний такий день та накладається штраф у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

У разі наявності у платника податків податкового боргу контролюючі органи зобов’язані зарахувати кошти, що сплачує такий платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків.

Сплату грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснено будь-якими власними коштами, а також за рахунок:
а) надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника);
б) за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів з урахуванням особливостей;
в) за рахунок суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість (на підставі відповідної заяви платника) до Державного бюджету України.

Щоб запобігти та упередити виникненню податкової заборгованості, необхідно своєчасно звірятися у територіальних відділеннях ЦОП громадянам-платникам податків чи в електронному кабінеті платника для фізичних осіб-підприємців. Згідно з п.42 прим.1.2 ст.42 прим.1 ПКУ інформацію про стан розрахунків з бюджетом платник податків може отримувати через меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної частини особистого кабінету.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

В зв’язку зі зростанням кількості боржників та суми податкового боргу до 3060 грн. саме по майновим податкам, а також можливою необізнаністю платників стосовно наявного податкового боргу та реквізитів для сплати податкових зобов’язань, надаємо реквізити для сплати фізичними особами-боржниками майнових податків в розрізі ОТГ Полтавської області.

Додаткові матеріали

Rahunki_po_OTG_dlya_m1stsevih_podatk1v.xls (Завантажити)

 

Перейти до вмісту