Ви тут:
Кримінал Суспільство Україна 

Підроблення COVID-сертифікатів у фейковому додатку “Дія”: у Миколаєві викрили підлітка

Підроблення COVID-сертифікатів у фейковому додатку “Дія”: у Миколаєві викрили підлітка

У Миколаєві викрили неповнолітнього на несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (ч. 1 ст. 361 КК України).

За даними слідства, юнак за гроші надавав доступ до сайту, що схожий на додаток “Дія”. У спеціальному редакторі за бажанням клієнтів він міг створити фальшиві копії COVID-сертифікатів, повідомили у пресцентрі Генпрокуратури.

“За доступ до сайту хлопець брав від 250 до 650 гривень. Кошти надходили на його електронний гаманець одного з платіжних сервісів Російської Федерації, з якого потім підліток переказував кошти на картковий рахунок. Після оплати він надсилав замовнику архів з програмним забезпеченням, клієнту лише залишалось його інсталювати на власний смартфон. На сайті було авторизовано більше тисячі користувачів”, – йдеться у повідомленні.

В результаті санкціонованого обшуку правоохоронці знайшли на комп’ютері та смартфоні юнака вихідні файли фейкового мобільного додатку “Дія”, листування з покупцями, відомості про продаж архіву й отримані кошти. Наразі вживаються заходи для блокування усіх каналів розповсюдження фейкового додатка, притягнення до відповідальності осіб, які придбали послугу.

Фото: Генпрокуратура

Перейти до вмісту