Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Під час перевірок харчоблоків у закладах освіти Полтавщини виявили 128 носіїв стафілококу

Під час перевірок харчоблоків у закладах освіти Полтавщини виявили 128 носіїв стафілококу

На Полтавщині провели позачергові обстеження працівників харчоблоків закладів освіти. Виявили 128 носіїв патогенного стафілококу.

Про це говорили на апаратній нараді в Полтавській облдержадміністрації 8 листопада.

Виконувач обов’язків генерального директора Полтавського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Андрій Хайлов повідомив, що в 2021 році спалахів харчових отруєнь та інфекційних захворювань, пов’язані із харчуванням, в області не зареєстрували. У 2020 році їх було 3 у Миргородському, Кременчуцькому та Полтавському районах, повідомили у Полтавській ОДА.

“Усього в області зареєстровано 1294 випадки гострих кишкових інфекцій, показник 94,89 на 100 тисяч населення, що вище, ніж в Україні (77,65). Порівняно з минулим роком захворюваність знизилась на 17%, найвищі показники захворюваності в Пирятинському, Зіньківському, Решетилівському районах. Переважна більшість осіб, що захворіли, – діти”, – розповів Андрій Хайлов.

Відповідно до постанови Головного державного санітарного лікаря України від 7 жовтня 2021 року № 15 були проведені позачергові обстеження працівників харчоблоків закладів освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, дитячих будинках інтернатах у зв’язку погіршення епідемічної ситуації. Перевірки відбулися в усіх містах та районах Полтавщини, обстежено 183 заклади дошкільної освіти, 175 закладів середньої освіти, 13 інтернатів. У результаті чого виявлено 128 носіїв патогенного стафілококу із 1044 осіб персоналу харчоблоків.

“Проведення позачергових обстежень не може забезпечити профілактики харчових отруєнь. Медичні огляди відповідних працівників мають проводитися постійно в плановому порядку з необхідною якістю та достовірністю результатів. Основним для профілактики харчових отруєнь є дотримання існуючих санітарних норм, правил та законів, які визначають якість та безпеку харчових продуктів”, – наголосив Андрій Хайлов.

Місцеві органи управління освітою відсторонили від роботи бактеріоносіїв для проведення санації та отримання повторних негативних результатів лабораторних досліджень.

У жовтні-листопаді цього року отримано 9 повідомлень про виявлення стафілококу у працівників харчоблоків закладів освіти, повідомила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Віта Ковальська.

Від роботи відсторонили 53 працівники харчоблоків у Хорольській, Карлівській, Полтавській, Котелевській, Великорублівській, Зіньківській, Мартинівській громадах.

На сьогодні із 53 відсторонених працівників до роботи повернулися 27 чоловік.

Перейти до вмісту