Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Оптова закупівля ліків: Департаменти охорони здоров’я можуть співпрацювати з ДП “Медичні закупівлі”

Оптова закупівля ліків: Департаменти охорони здоров’я можуть співпрацювати з ДП “Медичні закупівлі”

В межах пілотного проєкту, який триває до 1 квітня 2022 року, ДП “Медичні закупівлі” зможе проводити регіональні закупівлі.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

“ДП «Медичні закупівлі України» запропонувало державним та комунальним медичним закладам перелік медичних препаратів та товарів, які підприємство готове закупати. Наступного тижня буде оголошено про подачу заявок на проведення закупівель. Наразі співпраця з ДП є добровільною. В майбутньому, на мій погляд, медичні заклади повинні будуть обґрунтовувати відмову від дешевших централізованих закупок. Адже йдеться не про особисті заощадження головного лікаря, а про кошти платників податків”, – повідомив Радуцький.

Під час консультаційного форуму обговорювали переваги, які в результаті співпраці з ДП отримають обласні департаменти охорони здоров’я та медичні заклади.

Юридичний супровід

Медичні заклади витрачають багато часу на оформлення документів, на проведення тендерів, на захист результатів конкурсу в судах чи АМКУ, на спілкування із правоохоронними органами у випадку перевірки на дотримання норм законодавства. ДП повністю займається юридичним супроводженням тендеру замість медичного закладу. Медики зможуть зосередитись на головному – лікувати пацієнтів.

Оптові закупівлі

Уряд дозволив підприємству об’єднувати однотипні групи товарів та проводити оптові закупівлі. Також, за рахунок системного аналізу ринку, ДП запрошує до тендерів більшу кількість учасників, підвищуючи конкуренцію. Згадані фактори дозволяють знизити підсумкову вартість медичного товару.

Мінімізація корупційних ризиків

Частина регіональних закупівель викликають сумніви щодо їхньої ефективності. Це може бути пов’язано або з корупцією, або з непрофесійною організацією тендерів. ДП гарантує проведення чесних, прозорих тендерів на закупівлю медичних товарів.

Перейти до вмісту