Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Хто такий Ян Вермер та чому Google присвятив йому дудл

Хто такий Ян Вермер та чому Google присвятив йому дудл

Цього дня, 12 листопада, в 1995 році в Національній галереї мистецтв Вашингтона відкрилася виставка художника Яна Вермера. З цієї нагоди пошуковик Google присвятив йому дудл.

Про це повідомили Букви.

Ян Вермер, відомий, як художник у стилі бароко, який вважається одним з найвідоміших голландських художників усіх часів.

Народився в Делфті, Нідерланди, у розпал голландського золотого віку в 1632 році. Про раннє життя художника відомо небагато. На думку дослідників, Ян спершу прагнув стати історичним художником, такі висновки зробили з його ранніх міфологічних картин.

У 1650-х роках Вермер почав малювати тонко освітлені інтер’єри зі складною символікою – стиль, який відрізнявся традиційними голландськими мотивами, які стали його візитною карткою.

Він показав звичайне явище в яскравих і вишуканих деталях, створивши шедеври, зокрема “Дівчину з перлинною сережкою” (1665).

Художній доробок Вермера декілька століть залишався невідомим широкому загалу та мистецтвознавцям. Його творчість стала відомою лише в 1866 році, коли французький дослідник Теофіл Торе-Бюргер опублікував про художника монографію. Після цього всі наступні роки вчені займалися автентифікацією картин Вермера, кількість яких у різні часи коливалася від 35 до 40 штук. Наразі відомо про 35 картин, що офіційно віднесені до його авторства.

Мистецькі засоби, які використовував Вермер, досі залишаються предметом дискусій. Деякі історики мистецтва припускають, що він відстежував зображення, спроєктовані з камери-обскури (попередниці фотокамери), але, не має доказів, які б це підтвердили. Відтак не усі підтримують цю теорію.

 

Фото Вікіпедія

Перейти до вмісту