Ви тут:
Суспільство 

Говорити про насильство над дітьми — не прийнято: як боряться з цією проблемою в Україні

Говорити про насильство над дітьми — не прийнято: як боряться з цією проблемою в Україні

18 листопада в Європі відзначається Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. До цієї дати хочемо вкотре закликати усіх не боятися відкрито говорити про проблему сексуального насильства над дітьми, цим самим зробити посильний внесок у формування здорового суспільства — кожен на своєму рівні.

Тема насильства, як у світі дітей, так і у світі дорослих, на жаль, лишається достатньо табуйованою попри значні зрушення. Згадаймо, челендж у соцмережах #metoo, який у 2017 році підтримали жінки, що стали жертвами харасменту. Це стало першою масштабною акцією, коли постраждалі відважилися відкрито говорити про свій травматичний досвід. Вони відчули, що мають голос, навіть більше — їх чують. А отже і голоси дітей, які постраждали від сексуального насильства, теж мають звучати.

Насильство над дітьми є загальносвітовою проблемою, і Україна не є виключенням. Сексуальна експлуатація та сексуальне насильство вважаються одними із найгірших форм насильства стосовно дітей. За даними досліджень Ради Європи, 21% українських дітей, тобто кожна п’ята дитина зазнає різних форм сексуального насильства: від розбещення до зґвалтування. Кожна третя дитина стає жертвою фізичного насильства, а кожна друга — психологічного. Тож, якщо статистика настільки вражаюча, виникає питання: чому про цю проблему говорити не прийнято? Чи це тому що попередні звички замовчувати реальну ситуацію і робити вигляд, що все добре, передались наступному поколінню? Чи може це ознака суспільства і його неготовності брати відповідальність за спільне майбутнє? Але зміни на міжнародному та державному рівні вже давно почалися.

Запобігання насильства на законодавчому рівні

На законодавчому рівні з 2012 року Україна є учасницею Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Лансаротська конвенція), яка є найбільш амбітним та всеосяжним міжнародно-правовим інструментом, спрямованим на запобігання насильству та захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, а також притягнення винних осіб до відповідальності та сприяння міжнародній співпраці в цих сферах.

Також з 2018 року в Україні реалізується проєкт щодо запобігання насильству над дітьми в рамках Плану дій Ради Європи (2018-2022). Діяльність закріплена в Стратегії Ради Європи з прав дитини (2016-2021), зокрема в трьох пріоритетних напрямках: життя, вільне від насильства, правосуддя дружнє до дітей, та права дітей у цифровому середовищі. Крім того, проєкт є частиною програми Ради Європи «Будуємо Європу для дітей і разом з ними».

Проєкти орієнтовані та те, щоб охопити різні категорії населення. Окремо проводяться дослідження, залучаються відповідні фахівці, системно розробляються інформативно-навчальні матеріали для різних цільових груп, в тому числі для батьків, освітян — проводяться навчальні вебінари та презентації. Для дітей різних вікових категорій створено ігрові навчальні матеріали, цифрові посібники та відеоуроки, які у доступній формі розповідають про те, що таке насильство, яким воно буває, як розпізнати кривдника та не боятися звернутися за допомогою.

“На разі ситуація є такою, що Україна має потужну законодавчу базу, державні програми, план дій Ради Європи, Стратегію Ради Європи з прав дитини, в рамках та на виконання яких проходять заходи високого рівня, інформаційні кампанії, навчальні заходи для різних категорій фахівців, що працюють з дітьми та заради дітей – поліцейських, прокурорів, суддів, освітян, соціальних працівників, представників громадянського суспільства, тощо. Проте нагальною потребою є формування нульової толерантності до насильства стосовно дітей у суспільстві, коли б кожен з нас реагував відповідно на факти насильства та не замовчував проблему і тим самим створював для дитини середовище довіри”, — наголошує Ольга Калашник, керівниця проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».

Як можна долучитися до протидії насильству над дітьми та допомогти у тому, щоб збільшити рівень обізнаності проблеми та шляхів її подолання:

Знати про права дітей, зокрема і в цифровому середовищі, та поширювати інформацію про них. І якщо вважаєте, що такі права було порушено, варто звертатися до поліції та інших компетентних державних структур, звернутися до уповноваженого з прав дитини або до громадських організацій, що займаються захистом прав дитини, а у справах, що потребують цього до Європейського суду з прав людини.

Усвідомити, що сексуальне насильство над дітьми одне з найстрашніших, і воно ближче, ніж здається. Згідно зі статистичними даними приблизно п’ята дитина в Європі стає жертвою тієї чи іншої форми сексуального насильства; у чотирьох із п’яти випадків такого насильства кривдником дитини є особа, яку ця дитина знає. Сексуальне насильство стосовно дітей може набувати різних форм, зокрема таких: сексуальне насильство в сім’ї або у колі довіри, сексуальна експлуатація (проституція або створення матеріалів, що зображують сексуальне насильство), сексуальне насильство через мережу Інтернет та сексуальне насильство з боку однолітків.

Знати, куди звертатися, якщо ви стали свідком насильства над дітьми.

З 2013 року Громадська організація «Ла Страда-Україна» забезпечує роботу єдиної в Україні Національної гарячої лінії для дітей та молоді. Діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях, – проконсультуватися з психологами, юристами, соціальними працівниками та соціальними педагогами, а дорослі – проконсультуватися щодо ситуацій, які стосуються дітей та порушення їхніх прав.

Звертайтеся за консультацією, дзвінки безкоштовні: 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного)

Якщо Ваша дитина зникла звертайтеся до «Служби розшуку дітей» за номером 116 000, дзвінки безкоштовні.

За даним номером гарячої лінії батькам надається психологічна, правова та соціальна підтримка. У листопаді 2017 року ВГО “Магнолія”, що забезбечує роботу гарячої лінії зниклих дітей приєдналась до Міжнародної Федерації Missing Children Europe.

Будьте уважними до дітей, які поруч з вами, не зволікайте, говоріть, інформуйте, попереджайте і допомагайте. Безпека дітей залежіть від кожного з нас. Слідкуйте за проєктами Ради Європи та долучайтеся до спільної місії — світ без насильства.

Щоб дізнатися більше про заходи Ради Європи у сфері прав дітей, дивіться сторінку: www.coe.int/children та https://www.coe.int/uk/web/kyiv/combating-violence-against-children-in-ukraine

Рада Європи – провідна правозахисна організація на континенті. До її складу входять 47 держав-членів, зокрема всі члени Європейського Союзу. Усі держави – члени Ради Європи підписали Європейську конвенцію з прав людини – угоду, покликану захищати права людини, демократію та верховенство права. Європейський суд з прав людини веде нагляд за імплементацією Конвенції в державах-членах.

Перейти до вмісту