Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

Всеукраїнський музичний фестиваль “Скорик. Post Scriptum” презентував у Полтаві останній великий творчий задум відомого композитора

Всеукраїнський музичний фестиваль “Скорик. Post Scriptum” презентував у Полтаві останній великий творчий задум відомого композитора

25 жовтня сцена обласного театру імені Миколи Гоголя сяяла особливо урочисто – адже приймали колег з камерних оркестрів Полтавської та Київської філармоній.

Приводом видатного свята Музики став останній проєкт легендарного українського композитора Мирослава Скорика, що проводиться за підтримки українського культурного фонду, національною концертною агенцією “UKR Artists”, партнером виступає Полтавська обласна філармонія. Виступи проводяться на Всеукраїнському рівні тільки в десяти містах, серед яких Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Запоріжжя, Черкаси, Житомир, Івано-Франківськ і Полтава.

У 2020-му році Мирослав Скорик підготував унікальну програму, поєднавши свої твори останніх років з музикою, напевно, найзагадковішого композитора ХІХ сторіччя – Модеста Мусоргського. Овації сьогоднішнього концерту стали шаною співцю українського мелосу і артистам, які втілили його задум, бо глядач був у полоні майстерності запрошених солістів, серед них:

-переможець понад 30 міжнародних конкурсів японський саксофоніст-віртуоз Кента Ігараші;

-яскраві піаністи молодої генерації: заслужена артистка України Ганна Сагалова та стипендіат Президента України, лауреат міжнародних конкурсів Максим Шадько;

-Тетяна Ганіна – неперевершена солістка Національної опери України, яка виконає один з останніх опусів Мирослава Скорика – вокальний цикл “До Музи” на слова Богдана-Ігоря Антонича.

Програма прозвучала у виконанні симфонічного Камерного оркестру ім. Д.Ахшарумова Полтавської філармонії. Диригував – маестро Олег Тищик. Глядачі ще довго матимуть на душах чарівний слід цього невимовно прекрасного дійства.

Довідково: Мирослав Скорик (1938-2020) – видатний український композитор та музикознавець.

Його творчий шлях розпочався з дитинства в колі сім’ї, адже його двоюрідною бабусею була всесвітньо відома співачка Соломія Крушельницька. В ранній період творчості, будучи студентом, створював фортепіанні композиції. Після закінчення аспірантури стає наймолодшим членом Спілки композиторів України. В той же час пише музику до фільмів. Найзнаменитіша його робота – “Тіні забутих предків” за повістю Михайла Коцюбинського. Але найбільшу популярність здобув “Карпатський концерт” для оркестру, який виконувався в багатьох країнах Європи і Америки.

Вже будучи викладачем Київської консерваторії Мирослав Скорик пише музику до фільму «Високий перевал», звідти походить його знаменита “Мелодія”, що стала своєрідною візитною карткою нової української музики. Музика Скорика, а це інструментальні концерти, партити, балети, фортепіанні твори, отримала класичні та романтичні традиції й ідеали. Будучи професором Львівської консерваторії багато гастролював за рубежем, концертує в Італії, Німеччині, США, Канаді, Австрії. Разом з тим продовжував інтенсивно працювати як викладач композиції. Серед його учнів багато відомих митців.

Марія Бойко

Фото з ФБ Яніни Барибіної

Перейти до вмісту