Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Вплив сучасного інформаційного простору на психічне здоров’я: прості правила інфогігієни

Вплив сучасного інформаційного простору на психічне здоров’я: прості правила інфогігієни

10 жовтня відзначають Всесвітній день психологічного здоров’я.

У Міністерстві охорони здоров’я України розповіли про вплив інформаційного середовища на психічне здоров’я та благополуччя.

Постійна інформаційна напруга спричиняє порушення психологічного благополуччя, безсоння, підвищений артеріальний тиск, пригнічений стан, депресивні та тривожні розлади.

Спробуйте дотримуватися простих правил інформаційної гігієни:

1. Лише довірені джерела.

Через схильність беззаперечно довіряти рідним і друзям ми часто послаблюємо критичне мислення й можемо ставати жертвами дезінформації. Не втрачайте пильності тільки тому, що новина надійшла від друга. Намагайтеся перевіряти першоджерела.

2. Будьте критичними до новин, які швидко розлітаються

Дезінформація поширюється значно швидше ніж правда і охоплює більшу аудиторію. Це не означає, що швидко поширювана новина є дезінформацією лише тому, що вона стрімко розповсюджується, проте це, безумовно, привід двічі подумати перш ніж ділитися нею та беззаперечно повірити.

3. Зважайте на стилістику, написання новини

Гучні заголовки і слова, які викликають сильні емоції (такі як гнів та тривога), допомагають новинам поширюватися швидше і краще, ніж поміркований, нейтральний текст. В повідомленнях, що містять дезінформацію, часто використовуються саме такі слова, які можуть змінювати ваші емоції. Не варто емоційно сприймати та реагувати на інформаційні події

4. Утримайтеся від поширення інформації, якщо прочитали тільки заголовок

Одного прочитання хибного твердження достатньо, щоб пізніше сприйняти його як правдиве (ефект ілюзії правди). Старайтесь вивчити новину чи подію, що вас зацікавила з різних джерел. Поширюйте лише достовірну та доведену інформацію. Варто пам’ятати: ми не можемо повністю відгородитися від негативних новин чи спотвореної інформації, однак попередити медіанасильство, можна – споживаючи достовірну, доказову та реальну інформацію.

Фото: unsplash

Перейти до вмісту