Ви тут:
Суспільство Україна 

Відключили від газу ціле село: СБУ відкрила кримінальне провадження щодо АТ “Харківгаз”

Відключили від газу ціле село: СБУ відкрила кримінальне провадження щодо АТ “Харківгаз”

АТ “Харківгаз” відключило газопостачання у селі Благодатне Харківської області.

Наразі СБУ досліджує обставини, провідомили у пресслужбі відомства.

“Посадовці цієї приватної компанії вимагали додаткові гроші від споживачів, безпідставно “прикриваючись” Президентом та керівництвом держави. Таким чином, вони підбурювали людей до масових акцій протесту, що могло дестабілізувати ситуацію в регіоні. За інформацією СБУ, посадовці АТ “Харківгаз” залишили без газу ціле село на початку жовтня. Це відбулося під виглядом ремонтних робіт. Одразу після відключення, мешканцям села висунули вимогу: підписати додаткову угоду на ще одну, неіснуючу раніше послугу з обслуговування внутрішньобудинкових систем. Таким чином, платіжка для кожної сім’ї мала б зрости на 1200-1800 гривень на рік”, – йдеться у повідомленні.

Також в СБУ зазначили, що представники АТ “Харківгаз” відмовлялись подавати газ до населеного пункту без того, щоб кожен мешканець села підписав цей договір. Тобто, користуючись монопольним становищем та гострою потребою населення в газі на початку опалювального сезону, мешканці села були поставлені у безвихідне становище.

“При цьому керівництво “Харківгазу” заявило що їхня компанія не має жодного відношення до підняття цін на газ, а винні в цьому Президент та керівництво держави. Це спричинило численні акції протесту місцевих жителів та перекриття автошляхів. Таким чином, у співробітників газової компанії вбачаються окремі ознаки дій, передбачених ст. 109 Кримінального Кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади)”, – зазначили в СБУ.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі до 10 років. 

Після втручання правоохоронців та місцевої влади, газопостачання в село відновили 17 жовтня.

Досудове розслідування триває. Правоохоронці вивчають всі обставини цієї ситуації.

Перейти до вмісту