Ви тут:
Суспільство Україна 

В останні півтора роки партії фактично не звітують перед НАЗК, – КВУ

В останні півтора роки партії фактично не звітують перед НАЗК, – КВУ

Внаслідок змін до законодавства політичні партії фактично перестали звітувати перед НАЗК.

Так, фінансові звіти за 2020 рік подали лише 59 партій, за І квартал 2021 року – 57 партій із загалом 365 політичних сил, зареєстрованих в Україні. При цьому серед партій, які цьогоріч подали звіт, немає жодної парламентської політичної сили.

Формально такі дії партій не порушують чинне законодавство, оскільки у квітні 2020 року народні депутати ухвалили зміни до Закону «Про політичні партії в Україні», якими надали партіям легальні механізми для неподання звітів. Зокрема, передбачено, що звіти партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру мають бути подані після закінчення в Україні карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

З моменту ухвалення відповідних законодавчих змін політичні партії фактично перестали звітувати перед НАЗК і така ситуація спостерігається впродовж останніх півтора роки. При цьому за оцінкою КВУ наразі не існує жодних об’єктивних причин, які б унеможливлювали подання партіями фінансової звітності.

«Той факт, що партії перестали звітувати перед НАЗК, формально не порушує чинне законодавство, однак руйную саму ідею державного фінансування. Парламентські партії продовжують отримувати кошти з бюджету, однак не звітують про їх витрачання. Фактично партії поставили себе у привілейоване становище, запровадивши відповідні законодавчі зміни», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

«Особливо резонансно ситуація виглядає на фоні можливого рекордного збільшення коштів, які виділяються парламентським партіям з Державного бюджету України. У 2022 році на статутну діяльність партій планується виділити рекордні 880 млн. грн., що пов’язано зі збільшенням мінімальної заробітної плати в Україні. Подальше зволікання із поданням фінансових звітів поставить під сумнів принципи, закладені в ідеї державного фінансування партій», – додав Кошель.

Інформація в рамках дослідження КВУ: «Вплив чотирьох років державного фінансування на розбудову політичних партій в Україні». Дослідження підготовлено за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні. Висловлені в ньому погляди можуть не збігатися з позицією Фонду.

Перейти до вмісту