Ви тут:
Сільське господарство Суспільство Україна 

Україна отримала рекордний врожай та повністю забезпечена продовольчим зерном, – Мінагрополітики

Україна отримала рекордний врожай та повністю забезпечена продовольчим зерном, – Мінагрополітики

Цього року Україна отримала рекордний врожай – лише ранніх зернових зібрано 46 млн тонн. Вперше в історії зібрано 33 млн тонн пшениці, що на 26 відсотків більше, ніж минулого року та перевищило попередні прогнози Мінагрополітики.

Внутрішня потреба споживання складає 7,5 млн тонн, з яких близько 5 млн тонн якісної пшениці. За умови формування оптимальних перехідних запасів можливості експорту оцінюються у розмірі 25,3 млн тонн, повідомили в Мінагрополітики.

Для забезпечення продовольчої безпеки, уникнення застосування експортних обмежень, забезпечення прогнозованого режиму експорту зерна та стабілізації ринку зерна в Україні 5 липня 2021 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством аграрної політики та продовольства України і учасниками зернового ринку у 2021/2022 маркетинговому році.

У доповнення до Меморандуму з учасниками зернового ринку 19 жовтня 2021 року було підписано Додаток 1 до Меморандуму, в якому визначені граничні обсяги експорту пшениці на рівні 25,3 млн тонн.

“Посиленого експорту пшениці немає – це міф. У рамках Меморандуму ми закріпили спільну стратегію щодо забезпечення прогнозованого режиму експорту зерна, який гарантує продовольчу безпеку держави. Він довів свою ефективність у попередні роки, адже дає прогнозованість дій всім учасникам аграрного ринку, постійний моніторинг ринку забезпечує прогнозованість експорту зернових та стабільність ринку всередині країни”, – зазначив Тарас Висоцький.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту