Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Рашівці побудували храм Успіння Пресвятої Богородиці

У Рашівці побудували храм Успіння Пресвятої Богородиці

У неділю, 17 жовтня, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір звершив чин освячення новозбудованого храму Успіння Пресвятої Богородиці у селі Рашівка Гадяцького району.

Молитовну участь у дійстві взяли віряни, благодійники та гості парафії, повідомили у на фейсбук-сторінці Свято-Успенського кафедрального собору.

З 1758 року з Гадяча до містечка Рашівки Гадяцького полку було перенесено Хрестовоздвиженську церкву. Вона була найдавнішою дерев’яною церквою на той час. Освятили їх на честь Успіння Пресвятої Богородиці. Простояла вона до 1790 року, тоді вона згоріла у пожежі. Пізніше церкву відбудували, проте 1843 року вона знову згоріла. Нова мурована церква, з прибудованою дзвіницею, була споруджена 1851. За часів радянської влади церкву було знищено. Сталося це 1971 року. Відродилася релігійна громада 1994 року. Богослужіння здійснювали у пристосованому молитовному будинку. І ось, через 50 років, стараннями настоятеля, парафіян і благодійників, у селі побудували новий храм. Будівництво тривало чотири роки.

Після чину освячення та Божественної Літургії архієпископ Федір проголосив проповідь. Владика акцентував увагу вірян на обов’язку побудови храму у власних душах, на необхідності служіння Богові та ближнім.

“Від цього залежатиме розвиток села і незалежної України. Адже наше духовне і економічне відродження можливе лише за умови, що кожен почне таку розбудову із себе, зі зміни власного життя”, – наголосив архієпископ Федір.

На завершення владика Федір вручив відзнаки Православної Церкви України настоятелеві, благодійникам, парафіянам, які внесли свій посильний вклад у відродження святині.

Нагадаємо, старовинна музика з села Рашівка “ожила” у виконанні київського гурту US Orchestra.

Перейти до вмісту