Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Цього дня у різні роки на Сході України загинули троє захисників з Полтавщини

Цього дня у різні роки на Сході України загинули троє захисників з Полтавщини

Сьогодні, 16 жовтня, в Міністерстві оборони України відбувся щоденний ранковий церемоніал вшанування захисників України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

У заході взяли участь близькі та рідні загиблих героїв, представники керівництва Міністерства оборони України, офіцери та працівники структурних підрозділів оборонного відомства, Генерального штабу ЗС України, військовослужбовці Київського гарнізону.

Дзвін Пам’яті пролунав дванадцять разів …

У цей день внаслідок бойових дій з російськими окупантами у 2014 році загинули:

Старший лейтенант БЕРНАЦЬКИЙ Андрій Євгенійович

Сержант КОСТРІЧЕНКО Олег Володимирович

Молодший сержант ОШЕКА Максим Петрович

Максим Ошека народився 14 жовтня 1991 року у Миргороді Полтавської області. Мав звання  молодший сержант. Був командиром відділення у 101-ій окремій бригаді охорони ГШ ЗСУ.

15 жовтня 2014 року під час виконання бойового завдання отримав важкі поранення. Помер 16 жовтня у лікарні.

Похований у Миргороді.

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, “за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням Миргородської міської Ради Полтавської області №6 від 17 березня 2017 року “за мужність і героїзм, незламність духу при захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України присвоєно звання „Почесний громадянин міста Миргорода” (посмертно)”

Солдат СОЛОНАР Максим Володимирович

Старшина міліції БОНЯКІВСЬКИЙ Валерій Євгенович

Валерій Боняківський народився 14 січня 1970 року у Полтаві. Мав звання: старшина міліції. Був у Полку патрульної служби міліції особливого призначення ”Дніпро-1” ГУ МВС України у Дніпропетровській області.

Загинув 16 жовтня 2014 р. в районі села Нетайлово (Ясинуватський район) під Донецьком потрапивши під мінометний обстріл.

Залишились мати, три доньки та внук.

Похований у Полтаві на центральному міському кладовищі, на Алеї Героїв.

Указом Президента України № 838/2014 від 31 жовтня 2014 р., “за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Нагороджений медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України» (посмертно).

Нагороджений відзнакою “За вірність народу України” І ступеня (посмертно).

У 2016 році внаслідок російської агресії на Сході України загинув:

Старший солдат НЕСТЕРЕНКО Андрій Вячеславович

У 2017 році внаслідок російської агресії на Сході України загинули:

Молодший лейтенант БЕСПАЛОВ Андрій Іванович

Старший солдат ЛАРІН Микола Миколайович

Микола Ларін народився 8 вересня 1992 року у селі Хрулі Лохвицького району Полтавської області. Мав звання старший солдат. Був розвідником 72-ої окремої механізованої бригади.

Загинув 16 жовтня 2017 р. о 18:02, на бойовому чергуванні, від смертельного поранення у шию під час обстрілу з боку противника між селищами Крута Балка і Кам’янка (Ясинуватський район).

Залишились мати, вітчим, молодші брат та дві сестри.

Похований у селі Хрулі.

Указом Президента України № 12/2018 від 22 січня 2018 року, “за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку”, нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Нагороджений медаллю «За оборону Авдіївки».

Занесений до Книги Пошани Полтавської обласної ради (12 лютого 2018 року, посмертно).

У 2018 році внаслідок російської агресії на Сході України загинули:

Солдат БІЛИК Павло Пентелейович

Солдат БОЙКО Андрій Юрійович

Солдат ЦИГАНКО Юліан Анатолійович

У 2019 році внаслідок російської агресії на Сході України загинув:

Старший матрос КРИЛЬ Степан Валерійович

Присутні вшанували пам’ять захисників України хвилиною мовчання та поклали квіти до Стели Пам’яті. Вічна пам’ять Героям, які полягли в боях за нашу вільну, незалежну Україну! Вічна їм Слава!

Довідка. Зала пам’яті захисників України створена на вшанування пам’яті військовослужбовців, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України. Її спеціально розташовано таким чином, щоби й військовослужбовці, працівники Міноборони та Генерального штабу, й пересічні громадяни могли зайти до Зали та віддати шану своїм захисникам.

Біля споруди Зали пам’яті облаштовано плац для проведення урочистих церемоніальних заходів та Пам’ятний знак, у якій вмонтовано осколки снарядів із Дзвоном Пам’яті. Щоденний поминальний ритуал здійснюється ударами дзвону, залежно від кількості загиблих у цей день.

В середині Зали пам’яті, на спеціальних подіумах, розміщено Книги пам’яті з іменами загиблих. Структура Книг побудована за принципом календаря: один розворот – один день, де згадуються всі загиблі у цей день за всі роки.

Фото: Книга пам’яті

Перейти до вмісту