Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Роботи з реставрації Полтавського краєзнавчого музею тривають вже на всіх поверхах і в більшості залів

Роботи з реставрації Полтавського краєзнавчого музею тривають вже на всіх поверхах і в більшості залів

У межах програми Президента України Володимира Зеленського “Велике будівництво” на початку вересня розпочалася реставрація будівлі головного музею області. 5 жовтня заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко ознайомилася із ходом робіт.

Катерина Рижеченко оглянула зали музею та інші локації, де тривають роботи, ознайомилася зі специфікою їхнього виконання, обговорила деталі та перспективи, загальну концепцію подальшого функціонування туристичного магніту області, повідомили у Полтавській ОДА.

“Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського заснований 1891 року. Фонди музею – унікальне зібрання предметів старовини, побуту та народного мистецтва, у якому не лише місцевий матеріал, а й старожитності різних частин світу: Стародавнього Єгипту, Індії, Японії, Китаю, Індонезії. Справжня гордість музею – козацькі старожитності. Загалом у музеї близько 300 тисяч експонатів. Маємо на меті гідно презентувати все це на широкий загал уже в оновленому музеї. У межах проєкту реставраційні роботи тривають у залі урочистостей. Поточні ремонти проводять у кожному відділі та більшості зал музею. Крім того, заклад буде доступним для людей з інвалідністю на всіх трьох поверхах”, – наголосила Катерина Рижеченко.

І додала, що нині сформовано команду реставраторів, до якої ввійшли майстри, художники, архітектори та будівельники.

За словами голови Полтавської ОДА Олега Синєгубова, масштабного ремонту в музеї не проводилися понад 60 років.

“Коли на наше запрошення Президент Володимир Зеленський відвідав музей, він був вражений наявними колекціями та експонатами. Ми розповіли й про всі існуючі проблеми з дахом, підлогою та стінами. Після чого отримали завдання реставрувати об’єкт”, – зауважив голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Наразі ремонтно-реставраційні роботи стін та підлоги проводять у експозиційних залах відділу природи, етнографії, виставковій, археологічній та урочистій залах й скарбниці, з першого по третій поверх. Паралельно триває оновлення пожежної системи, систем електромережі та відеоспостереження.

Після реставрації музею зміниться концепція експозиції, зали будуть просторими, світлими та інклюзивними. Заплановано придбання сучасних систем карнизів для монтування картин та передбачено використання енергозберігаючих ламп освітлення, адаптованих під будь-яку виставку.

У планах облаштувати сучасну зону входу: гардероб, лавки, адаптивні бокси з сувенірами. Для зручності відвідувачів у віза-центрі музею працюватимуть окремі бокси для зарядки телефонів.

Також триває ремонт приміщень для персоналу, який обслуговує експозиції.

[metaslider id=815270]
Перейти до вмісту