Ви тут:
Відео Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Профілактика захворювань, а не лікування: у чотирьох громадах Полтавщини впроваджують проєкт “Діємо для здоров’я”

Профілактика захворювань, а не лікування: у чотирьох громадах Полтавщини впроваджують проєкт “Діємо для здоров’я”

Полтавщина увійшла до п’яти регіонів, де розпочинають впроваджувати проєкт “Діємо для здоров’я” щодо профілактики неінфекційних захворювань.

До них відносяться серцево-судинні, респіраторні, онкозахворювання та діабет. Щороку від цих захворювань помирають сотні тисяч українців.

А в контексті пандемії COVID-19 неінфекційні захворювання створюють додаткові ризики, тому що підвищують шанси заразитись вірусом, можуть ускладнювати перебіг хвороби та призводить до летальних випадків.

Як розповів керівник україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” Джума Худоназаров, що зараз більшість країн зосереджені на профілактику цих хвороб, аніж на їх лікування.

“Він сфокусований на профілактиці хвороби, а не її лікування. Саме на цьому сконцентровані зараз багато країн світу. Багато людей помирає від COVID-19, але так само багато і від неінфекційних хвороб. Вони пов’язані з чотирма факторами ризику — нездорове харчування, фізична неактивність, алкоголь і куріння. Якщо зменшити ці фактори ризику, можна взагалі запобігти багатьом хворобам. Або навіть повністю їх уникнути”, – розповів Джума Худоназаров.

У межах проєкту “Діємо для здоров’я” працюватимуть зі школами, громадськістю, навчальними закладами, Центром громадського здоров’я і Міністерством охорони здоров’я.

Пандемія COVID-19 внесла корективи. Якщо дивитися статистику летальних випадків, проблеми цукрового діабету, онкології, серцево-судинних є одними з лідируючих проблем з летальності, коли пацієнт хворий на COVID. Це вже підтверджено. На 100 тисяч населення у Полтавській області смертність від цукрового діабету становить 3,6, онкозахворювання – більше 200 на 100 тисяч населення”, – розповів директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак.

Щоб подолати, зокрема, фізичну неактивність, в області реалізується програма з будівництва спортивних майданчиків.

Дуже приємно, що Полтавську область обрали для реалізації цього проєкту. В умовах пандемії ми констатуємо, що фонові захворювання виступають фактором, який каталізує захворювання, погіршує стан, або ускладнює процес лікування. У нинішніх умовах це важливий проєкт, бо він спрямований на молодь. В області реалізується багато програм, на етапі здачі найбільший басейн в Україні, це буде цілий оздоровчий комплекс, також у громадах будуємо спортивні майданчики”, – розповів перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Проєкт “Діємо для здоров’я”, який розрахований на 10 років, впроваджуватимуть у чотирьох громадах Полтавщини — Лубенській, Полтавській, Диканській та Котелевській. Буде залучено 20 пілотних шкіл.

Робота проєкту тісно пов’язана з Міністерством освіти і науки, Офісом Першої леді України, шеф-кухарем Євгеном Клопотенком для розробки спеціального меню для шкіл. Запланована робота зі шкільними кухарями, які навчатимуться, як готувати здорову їжу для дітей. Також будемо працювати з первинною ланкою меддопомоги.

Перейти до вмісту