Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Покрова Пресвятої Богородиці: п’ять речей, які українці мали зробити у це свято

Покрова Пресвятої Богородиці: п’ять речей, які українці мали зробити у це свято

Матір Божу вважають заступницею України і українського війська. 

Зберігся звичай готувати цього дня на обід козацькій куліш. Секрет його приготування полягає в довгому варінні на слабкому вогні пшона, м’яса й овочів, доки складники повністю не розваряться. Тоді куліш заправляють “затиркою” — смаженою на салі цибулею. Зверху посипають зеленню петрушки й кропом. Страва має постояти в теплому місці, щоб всі інгредієнти між собою “подружилися”.

3. Відвідати хворих та немічних

В Україні існувала давня традиція загальних громадських обідів: у давнину така обрядова трапеза була пов’язана із землеробськими культами і жертвопринесеннями вегетативним божествам. Восени її готували на знак вдалого закінчення аграрного року.

На Покрову заможні люди готували обіди, на які запрошували бідних і старців. Хворим та немічним, хто не міг на них прийти, годилося куліш і почастунки рознести по хатах. Це сприймалося не тільки як вияв християнського милосердя, а й як турбота про кожного члена громади.

4. “Загнати” в хату тепло

Щоб тепло трималося в оселі протягом усієї зими, господині вдавалися до магічних дій та замовлянь. У ніч перед Покровою хазяйка тричі вставала й топила в хаті, щоб зимою було тепло. На Полтавщині до того ще й примовляли: “Покрова-коханко, ходи до нас в хатку, будеш ти співати та нас звеселяти”. Ще й сьогодні коли будують нове житло, господарі намагаються вправитися з цим до 14 жовтня. Вірять, що тоді Покрова покриє всю сім’ю добром, злагодою та статками.

В українському народному календарі свято Покрови позначає закінчення сезону тепла й початок холодної половини року. За народним прислів’ям “Покрова покриє землю якщо не листом, то снігом”.

За погодою цього дня намагалися передбачити характер майбутньої зими: погожий день і сонце віщувало теплу зиму, дощ – з частими зливами, північний холодний вітер – чекай сувору зиму з великими снігами.

5. Дівчатам на виданні – попросити собі гарну пару

Дівчата, які мріяли вийти заміж, зверталися до Покрови з молитвою: “Святая Покрівонька, покрий мою голівоньку, покрий землю листочком, покрий мені голівоньку платочком!”

Вважалося, що шлюб, взятий на Покрову, неодмінно буде щасливим і багатодітним, бо перебуває “під покровом Божої Матері”.

Фото: unsplash

Перейти до вмісту